Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen listar terrorsymboler åt skolorna

Örebro kommun blir nu skarpare och tydligare i sitt arbete mot terrorism och våldsbejakande extremism. Speciellt mot islamistisk extremism. Nyligen skickades ett dokument med symboler ut till alla gymnasierektorer.

Annons

Sedan tidigare har skolorna haft dokument med symboler kopplade till både vänster- och högerextremism. Nu har ett nytt dokument, sammanställt av polisen, skickats ut till kommunens gymnasierektorer.

– Svastikan och den typen av symboler är ju mer kända, säger gymnasiechefen Anders Duvkär.

Anders Duvkär är tydlig med att de här symbolerna, till skillnad från hakkorset, inte är prövade juridiskt. Så de är inte olagliga.Alla symboler har inte heller koppling till islamistisk extremism. På listan finns symboler för organisationer som Eta i Spanien och Farc-gerillan i Colombia.

– Men vi kan konstatera att det här är symboler som strider mot skolans värdegrund, säger Anders Duvkär.

Listan är ett led i ett förebyggande arbete med att upptäcka våldsbejakande extremism tidigt.

– Den här listan kan vi titta på om någon har en märklig symbol på sig. Precis som om någon har svastikan på sig, säger Anders Duvkär.

Listan är framtagen av polisen utifrån material från den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism.

Fredrik Malm, närpolis i Vivalla, berättar att kommunen efterfrågat ett sådant här dokument.

– Ett hakkors är så uppenbart att det strider mot lagen om hets mot folkgrupp. Alla vet inte heller hur IS:s flagga ser ut eller hur man ska hantera det, säger Fredrik Malm.

Och hur ska det hanteras?

– Det vi har fått råd om internt på polisen är att Isis-flaggan framför allt ska tas i beslag och att det ska upprättas en anmälan om hets mot folkgrupp alternativt förargelseväckande beteende. Så att vi får en lagbedömning på det, säger Fredrik Malm.

I Göteborg har polisen nyligen gjort precis så. Det vill säga beslagtagit en Isis-flagga och anmält den för hets mot folkgrupp och förargelseväckande beteende.

– IS är ju en organisation som under en religiös förespegling bedriver regelrätt terroristverksamhet som skulle kunna bedömas som rent folkmord, har Göteborgspolisen Erik Nord sagt till GT/Expressen.

Fredrik Malm på närpolisen i Vivalla är beredd att gå ännu lite längre.

– Jag kan tänka mig att testa angränsande symboler som Boko Harams och al-Shabaabs, säger han.

Ännu har ingen öppet skyltat med en Isis-symbol på kläder eller flagga i Örebro.

Däremot är det vanligt på internet men där finns ännu inga tydliga riktlinjer för hur polis och skola ska agera.

– Det är många som slänger sig med den (Isis-flaggan) på Instagram och Facebook. Även om det inte är lika tydligt då vem som står bakom, säger Fredrik Malm.

Mer läsning

Annons