Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen satsar på volontärer i Örebro

I kampen mot brottsligheten väljer nu Örebropolisen att satsa på volontärer.
– Det handlar om vanliga människor som kan hjälpa polisen på frivillig väg, säger polisens kommunikationschef Mats Nylén.

Annons

Under många år har polisen i Stockholm, Göteborg och Malmö använt sig av volontärer.

– Det handlar främst om att fungera som en informationskanal. Dels vara allmänhetens ögon och öron, men även informera allmänheten om olika polisärenden och insatser, berättar Mats Nylén.

Men volontärerna kan även användas på andra sätt. Mats Nylén, som tidigare var verksam i Stockholm, berättar att polisvolontärer kunde stå utanför Systembolaget och se till att ingen langning till unga personer skedde.

– Och i Stockholm finns något som heter Nattknappen där personer som är på väg hem sent på kvällen och känner sig oroliga kan ringa till olika nummer för att ha någon att prata med.

– Vi vet att flera kvinnor i Örebro ringde till Nattknappen i Stockholm under tiden som serievåldtäktsmannen Niklas Eliasson fortfarande inte var gripen, berättar Mats Nylén.

Tanken är att volontärprojektet ska köra igång under 2012, exakt när är oklart. Men närpolisområde Örebro kommer att vara först ut i länet med att utbilda intresserade personer. Sedan är tanken att det ska spridas till länets tre övriga närpolisområden.

Får vem som helst vara polisvolontär?

– Folk får anmäla sitt intresse, sen gör vi en bedömning. Såklart vi inte vill ha grovt kriminella personer som volontärer. Det skulle sända ut fel signaler.

– Polisvolontärerna får inte göra några gripanden eller bedriva egna spaningar, säger Örebropolisens kommunikationschef Mats Nylén.

Mer läsning

Annons