Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen ska kontrollerafyrverkerianvändandet

Glöm kinapuffar i centrala Örebro. Det är inte tillåtet att använda smällare och fyrverkerier utan tillstånd inom ett avgränsat område runt Stortorget, Slottet och Järntorget. I år sätter polisen in extra resurser för att övervaka området när tolvslaget närmar sig.

Annons

Även utanför de centrala delarna får örebroarna hålla igen med fyrverkerier. Medan det i centrumkärnan är totalförbud att använda pyrotekniska varor utan tillstånd krävs det inom övriga stadsplanelagda Örebro tillstånd alla dagar utom nyårsafton, påskafton och valborgsmässoafton mellan klockan 16 och 01. Detta framkommer av de lokala ordningsföreskrifterna som är nya i år.

Bör informera sigAlla som tänker smälla smällare och skjuta raketer bör informera sig om vad som gäller, menar Örebropolisens informationschef Torbjörn Carlson.

– På samma sätt som man är skyldig att känna till andra regler och lagar som styr olika verksamheter har man en skyldighet att läsa på om pyrotekniska varor om man ska skjuta raketer.

Med pyrotekniska varor menas alla typer av smällare och fyrverkerier, enligt Torbjörn Carlson. Även mindre typer som så kallade kinapuffar och ryssar kan orsaka böter. Brott mot lokala ordningsföreskrifter har dagsböter på straffskalan.

– Har man inte tillstånd så är det stopp. Jag vill å det bestämdaste avråda från att skjuta några som helst raketer och smällare innanför det avgränsade området om man inte har tillstånd. Inte heller utanför om det inte är nyår, påskafton eller valborg.

Tillstånd ansöker man om hos polisen. Det är också till polisen man anmäler om någon utan tillstånd använder pyroteknik.

Stärkt bevakningUnder nyårsafton stärker polisen sin bevakning av centrala Örebro för att kontrollera att totalförbudet av fyrverkerier efterföljs.

I övriga länet har varje kommun sina lokala ordningsföreskrifter vad det gäller fyrverkerier.

Dem som ska hantera pyrotekniska varor utanför tättbebyggt område rekommenderar Torbjörn Carlson att informera grannar innan de skjuter iväg sina raketer.

– Då kan man slippa eventuella bekymmer, säger han.

Mer läsning

Annons