Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen: skjuten häst kan vara ett jaktbrott

Den man som sköt en häst när han jagade vildsvin kan ha gjort sig skyldig till jaktbrott.
– Rubriceringen kan nog komma att ändras, det finns en uppsjö med regler att följa, säger polisens presstalesman Torbjörn Carlson.

Annons

Det var i lördags kväll som jägaren sköt ihjäl en häst som betade i en hage i Katrineberg utanför Hampetorp.

– Det ska ha varit vid 21-tiden, men uppgifterna är vaga, säger Torbjörn Carlson.

Lars Persson bor med sin familj i närheten av hagen, och de senaste tre åren har hans dotter tagit hand om hästen som sköts. I gårdagens NA uppgav polisen att jägaren, som varit ute på vildsvinsjakt, inte kunde åtalas för jaktbrott utan endast förstörande av egendom.

Fruktansvärt

– Det är fruktansvärt det som har hänt, vår dotter är helt apatisk. Hennes bästa kompis är mördad och det jämställs med att ha sönder en fönsterruta, säger Lars Persson.

Men i jaktlagen står det att jakten ska bedrivas så att människor och egendom inte utsätts för fara, och nu har polisen ändrat uppfattning.

– Jag skulle kunna räkna upp en jättelång katalog med saker som skulle kunna vara fel, men det här ska utredas i vanlig ordning. En förundersökningsledare ska sätta sig in i ärendet och jägaren ska höras, säger Torbjörn Carlson.

Viktigt med god siktHan har aldrig tidigare varit med om att en häst skjutits under vildsvinsjakt.

– Jag är själv jägare och vet att det är jätteviktigt att man har god sikt. Man ska lossa skotten när det är tillräckligt ljust, säger han.

Förutom familjen Perssons villa finns två andra hus längs med gärdet i Katrineberg. Jägaren satt på gärdet ungefär 100 meter från hästen, enligt Lars Persson.

– Det är vansinne. Jag har skjutit mellan 25 och 30 grisar själv men aldrig från mer än 50 meter – och då har jag suttit i torn med stöd, säger han.

Mer läsning

Annons