Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen: Spontana cykelstölder vanligast

Ted Esplund vid Örebropolisen anser inte att de organiserade stölderna är vanligast. Spontana stölder av enskilda personer förekommer oftare.

Annons
Sara Rupla på polisens hittegodsavdelning.

Fler och fler har någon gång fått sin cykel stulen. Samtidigt säljs många cyklar av privatpersoner på nätet. Ted Esplund, biträdande polischef i Örebro, berättar om cykelstölderna.

Hur kan man se att en cykel blivit stulen?

– De vanligaste är att den är olåst men det kan också synas att låset blivit borttaget eller uppbrutet. Ett annat sätt är att kolla att det finns ett ramnummer. Det kan variera vart det sitter på ramen, men i tydliga fall är det avslipat eller övermålat.

Vad händer om man köpt en cykel som man misstänker är stulen?

– Den ska lämnas till hittegods. Som köpare blir du inte skyldig till något brott men du får heller ingen ersättning om det finns en annan rättmätig ägare. Finns det belägg för att personen var medveten om stöldgodset redan vid köpet är det dock annorlunda. Då kan man bli skyldig till häleri.

Vad kan man göra om man hittar sin stulna cykel?

– Då ska man kontakta polisen. Vi beslagtar då cykeln för att göra en utredning och sedan återgår cykeln till den rätta ägaren. Gäller det en färsk gärning, alltså att cykeln nyligen anmälts stulen, överlämnar vi ofta cykeln direkt.

Har ni möjlighet att rycka ut på en gång vid ett sådant fall?

– Ofta har vi inte resurser för det. Ibland kommer vi överens på telefon om att personen kan ta med cykeln hem eller till sin arbetsplats och vi hämtar den där.

Vad händer med cyklarna på hittegods?

– De förvaras där i tre månader. De som inte går att spåra till sin ägare skickas till auktion. Har anmälaren redan fått ersättning via sin försäkring så tillhör cykeln försäkringsbolaget. De cyklar som är i väldigt dåligt skick återvinns.

Hur hanterar ni de organiserade cykelstölderna?

– Ligor som stjäl en mängd cyklar lämnar ofta staden snabbt och det är svårt för oss att ta dem på bar gärning. De är egentligen inte en så stor del av den stora massan.

Vad räknas till den stora massan?

– Det handlar om tre olika typer av stölder. Den vanligaste är fortfarande när enskilda individer tar en cykel från en plats och lämnar den på en annan. Den andra är våra kända missbrukare som stjäl för att sälja vidare och den tredje är den organiserade branschen.

I källaren till polisens hittegodsavdelning på Järnvägsgatan förvaras i nuläget upp till 600 cyklar. De fyller flera rum hängandes längs med väggarna. Sara Rupla berättar att det är rymligt i jämförelse med hur det brukar vara. Här hamnar också de cyklar som kommunen samlar in. De flesta skickas sedan till Karlskoga för att säljas på auktion.

Mer läsning

Annons