Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen stoppade protestaktion

En aktionsgrupp åkte på torsdagen till Migrationsverkets lokaler för att protestera mot utvisningen av 13-årige Alexey. Personalen tillkallade polis som stoppade aktionen.

Annons
Polisen leder ut protestaktionens initiativtagare Tobias Holmberg.

Tobias Holmberg har samma diagnos som utvisningshotade Alexey. Tillsammans med andra aktivister som engagerat sig för den svårt sjuke ryske pojken åkte de till migrationsverket i Örebro för att protestera mot utvisningen av Alexey. Deras mål var att stoppa utvisningen.

- Det blir väldigt personligt när man kan relatera exakt till vad det skulle innebära att inte få den andningshjälp som Alexey behöver, säger Tobias Holmberg.

- Jag kan bara tänka mig vad jag skulle känt om jag fick det här beskedet som Alexey fått när jag var 13 år, att inte kunna gå i skolan, att inte få den andningshjälp man behöver, säger Tobias.

Aktionsgruppen har ännu inte fått något  besked om de får träffa någon chef. Men Niclas Persson har framfört gruppens krav.

- Vi tänker dröja oss kvar tills vi får träffa någon. Aktionen är inspirerad av den amerikanska medborgarättsrörelsen, säger Niclas Persson.

Aktionsgruppen består av fem personer. Fem journalister från tv, radio och tidningar bevakar aktionen. 

Beslutet om utvisning är helt fel och strider mot barnkonventionen, menar Tobias.

Även på internet ökar stödet för Alexey timma för timma. Sidan på Facebook har över 1800 personer som gillar den just nu.

Även namninsamlingen som Alexeys skolkamrat Angelica Lissvandt startat får fler och fler underskrifter. 334 i skrivande stund.

Vid 15.30-tiden anlände två polisbilar till Migrationsverket. Poliserna informerade aktivisterna att de begick olaga intrång och uppmanade dem att lämna lokalen. Två av protestaktionens medlemmar valde då att lämna frivilligt. De övriga tre stannade kvar och efter en kort stunds samtal bar polisen ut dem.  

Mer läsning

Annons