Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen utbildasi förhörsteknik av pedofiler

Den som begår sexövergrepp mot barn i Sverige kan ha gjort sig skyldig till samma brott under semesterresor utomlands. Nu ska polisutredare i Örebro län, och andra polisområden, utbildas i förhörsteknik för att också försöka få fram sådant som hänt utanför landets gränser.

Annons

– Barnsexhandel finns i många länder. Män som begår brott i Sverige kan också göra det under semesterresor utomlands, säger kriminalinspektör Ann-Charlott Wennström i Rikskriminalens specialgrupp mot barnsexhandel.

Under våren ordnar Rikskriminalen konferenser för poliser som utreder barnpornografibrott och sexuella övergrepp mot barn. Utredare av familjevåld ska också utbildas. Det blir en stor konferens i Stockholm i april. Sedan åker personal från Rikskriminalen ut i polisområdena för mera information.

– Viktigt är att under förhören ställa frågor om utlandsresor. Likaså att vid husrannsakan i bostaden tänka på att se tecken också på sådant som kan ha hänt utanför landets gränser, säger Ann-Charlott Wennström.

På sikt ska också gränspolisen, tullen och försvarets utlandsstyrkor utbildas.

Beslag av datorer och genomgång av innehållet ingår i utredningar vid misstänkta sexövergrepp mot barn.

– Men det kan också finnas anteckningar, bilder och annat som går att hitta på andra ställenvid en husrannsakan.

Polisen bedriver en kampanj, med särskilda formulär på webben, för att få allmänheten tipsa om sådant som kan ha samband med barnsexhandel.

– Vi får många tips den vägen. Viktigt är att den som vet något verkligen hör av sig och låter oss avgöra vad tipset är värt.

Mer läsning

Annons