Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen varnar för låtsaspistol

Soft airgun-pistolen är identisk med ett dödligt vapen – men kan köpas av vem som helst över 18 år. Inte ens polisen kan skilja den från sina tjänstevapen.
– Det är nästan omöjligt att avgöra, säger Kjell Haglund på Örebropolisen.

Annons
Kjell Haglund, till vänster, och Christer Hjärtmyr konstaterar att soft airgun-pistolen inte är någon leksak direkt. ” De ger ju skador och tränger in i skinnet också. Men största risken är om skotten träffar ögonen” säger Christer Hjärtmyr.

Örebro. ”Misstänkt skottlossning utanför NA-borgen”, ”Sköt sin klasskompis i benet” och ”En skjuten i ansiktet”. Det är några av rubrikerna som figurerat i NA bara under de senaste månaderna. Gemensam nämnare är att ett luftpistolliknande vapen tros ha använts. Christer Hjärtmyr, chef tillståndsenheten vid Örebropolisen, och Kjell Haglund, utredare, ser stor problematik med vapenkopiorna.

– Eftersom det här är vapen som är möjliga att köpa utan tillstånd så är de väldigt lätta att få tag i och använda i kriminella sammanhang, säger Christer Hjärtmyr.

För att få köpa en så kallad soft airgun, som är ett effektbegränsat vapen, krävs att man har fyllt 18 år. För att personer under 18 år ska få använda dem krävs uppsyn från en vuxen. De flesta pistolerna drivs med fjäder eller kolsyra, men ny teknik har medfört att nya vapen som drivs med gas kommit ut på marknaden. Där har lagstiftningen inte hunnit i kapp ännu.

– Det ryms inte i vapenlagstiftningen, vapen som kan drivas med de här gaserna blir då det ett licenspliktigt vapen, säger Christer Hjärtmyr.

De ser båda problem med att vapnen kommer i händerna på allt fler yngre personer.

– Föräldrarna kanske inte förstår, eller vet vad deras barn har skaffat. De här är ju ganska lätta att skaffa eftersom de inte är tillståndspliktiga. Det kan ju vara andra vuxna som köper dem till barnen utan att föräldrarna vet om det, säger Kjell Haglund.

När NA visar upp en bild på en kopia av polisens tjänstevapen Sig Sauer kan varken Kjell Haglund eller Christer Hjärtmyr avgöra skillnaden.

– Jag tycker den är slående lik den jag har i mitt hölster. Alla de här delarna är identiskt lika med räfflor och allt sånt, säger Christer.

– Man spelar ju ett ganska högt spel om man drar upp den och ska skämta med någon, säger Kjell.

Att soft airguns används i kriminella sammanhang, som till exempel vid rån, har blivit allt vanligare. Och att pistolerna är identiska med riktiga vapen gör det ännu svårare i skarpa situationer. Ett exempel är rånaren som avled efter rånet mot en guldhandel i Södertälje tidigare i år.

– Den risken finns ju, om någon drar upp en sån där mot polisen så vet vi ju vilka följder polisens ammunition kan få, säger Christer Hjärtmyr.

Så säger lagen

Under 18 år: ”Du som är under 18 år får aldrig använda ett luftvapen utan uppsikt av en vuxen person som kan ingripa om något händer. Detta gäller även inom privat område. I särskilda fall kan du få licens för den här typen av vapen.”

– Det är viktigt att vårdnadshavare förstår vad såna här vapen innebär, säger Christer Hjärtmyr.

Över 18 år: ”Du som fyllt 18 år får använda effekt¬begränsade luft- och fjädervapen utan licens”

Effektbegränsade vapen: Effekten för ett skjutvapen avgörs utifrån kulans/ampullens/projektilens vikt och hastighet. Effekten mäts i joule och gränsen för ett effektbegränsat vapen går vid tio joule, uppmätt fyra meter från pipans mynning. Gränsen för hel- eller halvautomatiska vapen är en anslagsenergi av tre joule.

Källa: Polisen

Mer läsning

Annons