Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen: Vi kan inte avstå att agera

Efter att Tegelbruket tvingades hålla stängt i lördags kväll, så har man på måndagen öppet som vanligt igen. Exakt vad som hände i torsdags och fredags är fortfarande oklart, men från polisens sida menar man att det var motiverat att skicka så stora resurser som man gjorde.

Annons

– Jag har förstått tongångarna om att vi skulle ha gått fram för hårt. Men vi är satta att utreda och lagföra och kan inte avstå att agera om det begås ett brott, säger Henrik Dahlström, vakthavande befäl.

Det var när polisen i torsdags kallades till Tegelbruket med anledning av en misstänkt misshandel som tumult utbröt.

– Det var en misstänkt person som inte ville bli kontrollerad eller identifierad, och då anslöt en större skara ungdomar som satte sig upp mot polisen, berättar Dahlström.

Polisen rubricerar händelserna som olaga hot och våldsamt upplopp, och bland annat användes pepparsprej för att få kontroll på situationen.

Enligt uppgift till NA ska även en anställd på Tegelbruket ha blivit sprejad av misstag.

– Det är ingenting som jag känner till, säger Henrik Dahlström.

Tegelbrukets verksamhetschef Thomas Rasmusson vill inte berätta vad han vet om händelseförloppet.

– Det är inget som jag kommenterar, det får utredningen visa, säger Rasmusson som inte heller vill kommentera polisinsatsen i övrigt.

– Men det som är viktigt att ha klart för sig är att det här handlar om ett samhällsproblem, och inte om någon isolerad händelse på just Tegelbruket.

Rasmusson och den övriga ledningen valde att stänga aktivitetshuset för allmänheten i lördags kväll för att få tid att utvärdera det som hänt dagarna innan.

Har ni kommit fram till något?

– Jag går inte in på det i detalj, men det är ett arbete som pågår kontinuerligt. Vi är alltid flexibla för förändringar och i hur mycket personal vi behöver ha på plats.

Fortfarande har ingen gripits för inblandning i bråken på Tegelbruket.

– Genom utredningsarbete har vi bra koll på vilka som var där, och det finns personer som är misstänkta, säger Henrik Dahlström som samtidigt dementerar rykten om att händelserna skulle vara gängrelaterade.

– Det finns väl alltid kompisar där någon känner någon, men det finns inga paraleller till den konflikt vi sett i Örebro tidigare.

Mer läsning

Annons