Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisens beslut ärdet som gäller

– Inte ens ett kommunalråd kan gå in och ändra ett fattat beslut. Har polisen gett en krog tillstånd att bara ha öppet till klockan 23 så gäller det. Men krögaren kan givetvis överklaga beslutet, säger Christer Hjärtmyr på Örebropolisen.

Annons

I går berättade NA att krogarna i Örebro kommer att få stänga sina uteserveringar klockan 23 i sommar. Beskedet kom som en kalldusch för krögarna som fått beskedet på ett möte initierat av kommunen. Anledningen skulle vara att miljökontoret hade tyckt till om krogarnas stängningstider. Något som de enligt uppgift även gjort flera gånger tidigare. Men som inte uppmärksammats av polisen, som är den instans som till sist ger restaurangen tillstånd att ha öppet till en viss tid på kvällen. Polisman Christer Hjärtmyr:

– När en restaurangägare söker alkoholtillstånd för en uteservering så är det flera i kommunen som ska ha synpunkter. Bland andra tillståndsenheten, miljökontoret och tekniska förvaltningen som ger yttranden. Polisen har också sin roll, vi ska särskilt beakta gångtrafikanternas intressen när det gäller säkerhet. Men till sist är det polisen som sammanfogar allt och ger tillstånd efter att ha vägt in de andras yttranden.

– Vad jag förstår har miljökontoret fått in klagomål från folk som tycker att ljudet från uteserveringarna varit besvärligt. Då har vi tagit det i beaktande när vi gett tillstånd. En del krogar får ha öppet till klockan 23, andra till 24 och vi har till och med begränsat någon till klockan 22.

Men varför har ni börjat med det nu i år, när ni inte gjort det tidigare?

– Vi har väl olika uppfattning om hur det har skötts. Det är först i år som miljökontoret kommit med åsikter i varje enskild ansökan, alltså för varje restaurang. Tidigare har det varit mer generellt. Dessutom är jag lite tveksam till deras sätt att formulera sig, de skriver ordet ”synpunkter” i stället för att ge yttranden, som är lagstiftarens ordval.

– Men jag vill gärna fortsätta att ha dikussioner med dem.

Vad är det nu som gäller för krögarna?– Polisens beslut gäller. De kan överklaga beslutet till länsrätten om de inte är nöjda. Har det tillkommit något som vi inte fått reda på eller missuppfattat kan de höra av sig igen så får vi pröva det på polismyndigheten.

Så Staffan Werme kan inte gå in och ändra på besluten?– Nej, inte ens ett komunalråd kan ändra detta. Jag är inte så säker på att Staffan Werme är så insatt i alla detaljer att han kan ta ett sådant beslut även om han formellt skulle ha möjlighet.

Fotnot: Är du intresserad av Örebro kommuns kvalitetskrav för uteserveringar gå in på kommunens hemsida, www.orebro.se.

Mer läsning

Annons