Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisens datorhaveri: "Systemet är låst"

Polisens datasystem för hittegods är ur funktion – över hela Sverige. Upphittat gods kan därför inte lämnas ut.– Systemet är helt låst, säger David Yazdanian, administratör på polisens hittegodsavdelning i Örebro.

Annons

Sedan drygt tre veckor tillbaka är det datasystem som polisens hittegodsavdelning använder ur funktion. Ägare till upphittade saker kan få ut sina saker genom att polisen skickar ut ägarkallelser. Men upphittade föremål, där ägaren inte blivit känd inom tre månader, kan just nu inte lämnas ut till upphittaren.

– De ska normalt få sitt gods efter tre månader. Deras ärenden är låst i systemet, säger David Yazdanian.

Datasystemet trädde i kraft samtidigt som polisen genomgick en omorganisation den 1 januari och blev en stor myndighet. Det betyder att problemet är nationellt.

– Det är i hela landet, sen vet jag inte om det gäller varje stad. Jag kan tänka mig att det är fläckvis över landet. Men det är ett nationellt problem.

Polisens tekniker kan inte ge någon prognos för när systemet ska fungera igen, enligt David Yazdanian.

Är det många som har drabbats?

– Ja, tyvärr är det en hel del. Normalt sett ska vi skicka ut en kallelse efter tre månader, men nu kan vi inte skicka ut någon kallelse. De kommer att få en så fort systemet är i gång.

För personalen på hittegodsavdelningen blir det också problematiskt.

- Vi har ju ett otroligt ut- och inflöde här, så det blir lite stressigt. Cykelkällaren, till exempel, som har ett begränsat utrymme, börjar bli full nu. Vi får se oss om hur vi ska förvara allt. Jag hoppas att det blir löst snart, vi kommer få problem annars med själva handhållningen, säger David Yazdanian.

Mer läsning

Annons