Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisens hotutredning stoppas – av lagen

Lagen sätter stopp för att utreda varifrån hoten kommer. Men polisens förundersökningsledare Leif Lexon har inte gett upp hoppet om att ändå få fast den som hotar.

Annons
När den skolanställda försökte hjälpa flickor som förtrycks blev hon själv utsatt. Polisen är maktlös, menar hon.

NA berättade i fredags om en skolanställd kvinna som slutat sin anställning på en högstadieskola i Örebro. Anledningen: Hon orkar inte med alla hot hon fått när hon engagerat sig för flickor utsatta för hedersförtryck.

Känner sig otryggKvinnan riktar kritik mot polisen, som inte klarat av att spåra upp vem som ligger bakom hoten. Hon känner sig så otrygg på grund av hoten att hon valt att sluta sin anställning.

– Det är en förlust att inte vi lyckats skapa den tryggheten för henne, säger förundersökningsledaren Leif Lexon på Örebropolisen.

Listor får inte begäras ut

Han bekräftar att lagen stoppar honom från att spåra samtal och sms. Enligt lagen om elektronisk kommunikation är brottet inte tillräckligt allvarligt för att kunna begära ut samtalslistor.

Men han har inte gett upp hoppet om att ändå kunna få fast den som hotar kvinnan.

– Det finns andra utredningsvägar, vi jobbar brett med att utreda brott. Det här ärendet är inte avslutat.

Prioriterat fall

Han önskar att lagen inte hade så höga trösklar:

– Om man tittar rent brottsoffermässigt tycker jag att lagreglerna skulle vara anpassade så att polisen hade de instrument som behövs för att ge målsägaren rättvisa.

Han tillbakavisar att polisen skulle ta lätt på fallet. Tvärtom är det prioriterat.

– Det handlar om en person som jobbar inom offentlig förvaltning och som utsatts i tjänsten. Man ska inte behöva utsättas för sådana kränkningar i sitt arbete och därför ser vi extra allvarligt på detta, säger han.

Kommer ni att lösa fallet?

– Vi fortsätter arbeta. Vi letar till exempel efter personer som kan bringa mer ljus över utredningen, fast i nuläget är ljuset inte så ljust. Men jag ger inte upp. Vi gör allt vi kan för att målsägaren ska få upprättelse.

Mer läsning

Annons