Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisfacket vill ha elpistol

Elpistol har inom polisen länge diskuterats som ett alternativ till skjutvapen och pepparsprej. Så sent som för någon månad sedan försökte Polisförbundet väcka liv i frågan men rikspolischefen var kallsinnig.

Annons
På bilden testas elpistolen Taser X26 av fransk polis i Marseille.

Polisförbundet har ansett att det behövs något vapen mitt emellan pistol och pepparsprej. Något som fungerar när en angripare kommer rusande med hög fart mot en polis och som inte är lika drastiskt som skjutvapen.

Används i andra länder

I många länder använder polisen elpistol, till exempel i Finland.

– Och där har man god erfarenhet av elpistolen, säger Polisförbundets vice ordförande Lars Bergman från Örebro.

Men 2005 sade Riks-polisstyrelsens etiska råd nej till elpistol. Behovet var inte tillräckligt analyserat och risken för bestående skador ansågs inte heller klarlagda, ansåg rådet. Rikspolisstyrelsen gick på samma linje.

Död fråga

Sedan dess har frågan varit död. Men för några månader sedan försökte polisfacket åter få upp en diskussion om elpistolen.

– Det finns situationer där en pistol kan vara alltför allvarligt att använda och pepparsprej är otillräckligt, säger Lars Bergman. Visst finns det komp-likationer med att utrusta poliser med ännu fler valmöjligheter. Det får inte slå slint i hjärnan när man snabbt ska fatta ett beslut i pressat läge.

– Men vi såg fördelar med en elpistol och ville ta upp frågan på nytt.

Inget rakt nej

En tanke var att den skulle förvaras i polisbilen och inte bäras på kroppen som ännu en attiralj på redan väl behängda poliser. Varje användande skulle sanktioneras av ett befäl, situationer där den kunde bli aktuell skulle identifieras på förhand. Till exempel utryckning till en händelse med en psykiskt labil person inblandad.

– Rikspolischefen sa inte direkt nej men fann det svårt att driva frågan i nuläget med tanke på etiska rådets inställning. Det är nog svårt att få upp frågan på banan igen.

Förlamande trådar

Den vanligaste typen av elpistol skjuter ut två trådar med hullingar som hugger fast i angriparens kropp.

Därefter sänds en spänningsimpuls ut genom de två trådarna under ungefär fem sekunder som förlamar den träffade.

En annan typ av elpistol måste vara i kontakt med angriparens kropp för att ge effekt.

16-åring sköts i låret

Vid 19-tiden på tisdagen slog en 16-åring en flaska i huvudet på en polis vid Centralstationen i Örebro.

Han flydde mot centrum. Flera poliser larmades och när 16-åringen skulle stoppas var han hotfull. Ett varningsskott sköts. Han flydde vidare.

Någon minut senare stoppades 16-åringen av en polis. Han var åter hotfull. Ett varningsskott avfyrades och sedan sköts 16-åringen i låret. Han skadades svårt.

Mer läsning

Annons