Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisförbundet: Chefer kränkte kvinnlig polis

Chefer inom polisen i Örebro län ska ha behandlat en anställd på ett förnedrande sätt sedan 2011. Något som nu resulterat i en stämningsansökan gentemot den anställdes arbetsgivare, staten.

Annons
Bilden är en genrebild.

I stämningsansökan målas en bild upp av hur några chefer inom polisen i Örebro län under de två senaste åren ska ha trakasserat och förnedrat samt hindrat den anställdes karriärmöjligheter.

Enligt stämningsansökan inleddes trakasserierna i början av 2011 när den anställde, en kvinna som arbetade som polisanalytiker hos polismyndigheten i Örebro län, blev behandlad på ett kränkande och förnedrande sätt av en chef.

Efter att den anställda kvinnan berättat om incidenterna för sin närmaste chef fråntogs hon arbetsuppgifter. Senare fråntogs hon även sitt tjänsterum och rätten att inneha tjänstevapen.

I stämningsansökan står att läsa hur den anställda under de två följande åren fick höra att det fanns en ”allvarlig sjukdomsbild” runt henne.

Hon fick under den här tiden också omdömet att resultatet av hennes arbete var ”undermåliga prestationer och samarbetssvårigheter”. Ett omdöme som ska ha gått stick i stäv med det omdöme hon fick under ett medarbetesamtal strax innan hon rapporterade om den kränkande behandlingen för sin närmaste chef.

I samband med detta ska den anställde ha gått miste om rekryteringar samt blivit ombedd att genomgå en psykiatrisk utredning, vilket hon motsatte sig

Trakasserierna ska enligt stämningsansökan ha lett till att den anställde sjukskrevs på grund av stressutlöst utmattningssyndrom sommaren 2012. I dag är hon dock tillbaka i arbete på heltid.

I stämningsansökan yrkar Polisförbundet på att staten ska betala ett skadestånd för trakasserierna på 100 000 kronor till den anställda.

Mer läsning

Annons