Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisman attackerades av spicepåverkad

Polisen Johan Spånbo attackerades med skruvmejsel av en ung spicepåverkad person för några dagar sedan. I ett känslosamt inlägg på Facebook skriver han om hur drogen knäcker unga människor.– Jag ser ungdomar där hela deras livsbild är ett rop på hjälp, säger han.

Annons

För några dagar sedan mötte Johan Spånbo en ung missbrukare i ett möte som han alltid kommer att bära med sig. En händelse relaterad till de värsta av droger skriver polismannen på Örebropolisens Facebooksida.

Det var inte första gången som Johan och hans kollega mötte den unga missbrukaren.

”Det var jag som fick åka till dig ännu en gång, det var jag som tvingades höra din gråt, din ilska och din ånger om vartannat. Idag visade du upp en sida jag sett allt för ofta efter att du börjat med spice. Du är så borta att du inte vet vad du gör” skriver Johan Spånbo.

Missbrukaren hade tidigare sagt till polisen att hen ville bli skjuten – en önskan om att dö. Den här gången gick personen till attack med en skruvmejsel mot Johan och hans kollega som tvingades till att använda pepparspray. Sedan kördes personen iväg till en akutpsykiatrisk mottagning.

– När det har gått så långt, att en människa är så desperat att den är beredd att ta till våldsmedel mot polisen för att på något sätt ta sitt eget liv, då måste det fram, säger Johan.

Varje dag möter han människor som missbrukar och möts av drogliberala argument. Varje dag får han samma känsla.

– Jag ser baksidorna, kommer in i bostäder där människor i övre tonåren fullständigt har krackelerat. Där hela deras livsbild är ett rop på hjälp. Vi kan inte blunda för det här. Folk dör. Dör de inte omedelbart så gör de det på lång sikt.

Han har mött personer som har missbrukat i flera decennier och som fullständigt fördömer spice.

– De upplever det som att de inte har kontroll. De upplever att det är farligt på riktigt. Äldre missbrukare som har rökt hasch i 30 år säger att de kan stå upp ta ett eller två bloss av spice – och bara falla framåt, kroppen lägger av.

Lättillgängligheten är en stor del av problematiken. Vem som helst kan beställa spice på internet. Socialdepartementet har nyligen fått en lista med substanser, bland annat spice, från Folkhälsomyndigheten som vill narkotikaklassa och förbjuda drogen.

Johans inlägg på Facebook har gillats av över 600 personer och delats hundratals gånger.

– Syftet med inlägget är att medvetandegöra för den stora allmänheten, dels hur vår arbetssituation är och dels hur de här så kallade ”ofarliga drogerna” påverkar människor. Det är livsfarligt. Vi måste se på våra barn och stötta dem, säger han.

Mer läsning

Annons