Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker anklagas för fulspel

”En medveten blockering av samarbetet med externa partners.”Det säger Örebros styrande efter att köpet av W-invests fastigheter bakom Citygross får skjutas upp.

Annons
Kommunstyrelsens ordförande Lena Baastad (S) anklagar Staffan Werme (FP) och andra oppositionspolitiker för att medvetet sinka den politiska processen.

På onsdagens kommunfullmäktige gick två beslut tillbaka för återremiss, något som en tredjedel av ledamöterna kan driva igenom. Det gällde köpet av fem fastigheter på Boglundsängen för en framtida fotbollshall samt samarbetet med Karlskoga kommun om ett biogas-aktiebolag.

Det här fick den styrande majoriteten att gå ut med ett pressmeddelande med rubriken ”Oppositionens stopp-politik slår mot Örebros partners”. Lennart Bondeson (KD) tycker kommunens möjligheter att agera korrekt och tydligt mot privata företag och andra kommuner riskeras av ”politiskt käbbel”. Kritiken handlar inte om att åsikterna går i sär, utan mot att besked fördröjs. Lena Baastad (S) anklagar Folkpartiet och Moderaterna för att prioritera politiska markeringar framför att föra kommunen framåt. Enligt pressmeddelandet diskuteras nu extrainsatta sammanträden.

Staffan Werme (FP) konstaterar att hans parti är mot fotbollshallen och jobbar med de instrument som finns.

– Att kritisera återremiss är att kritisera det demokratiska systemet. Ska vi inte kunna använda de verktyg vi har för att granska underlag innan vi släpper igenom beslut?

Staffan Werme tycker att Örebros politiska majoritet har alldeles för bråttom, och att beslut fattas i fel ordning. Samtidigt tror han att en återremiss hade kunnat undvikas runt fastighetsköpet.

– Det är ekonomin vi ser problem med. Om underlaget hade en skrivning om full kostnadstäckning i budget hade vi inte sett samma risk för kommunens ekonomi.

Mer läsning

Annons