Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker backar om nattbussar

Det ska gå bussar när folk vill åka och det innebär även när krogarna stänger. Vi jobbar för att lösa det här, förklarade Fredrik Persson (MP) vid kommunfullmäktige.

Annons

På onsdagen var det nya busslinjenätet uppe på kommunfullmäktige. Det ansvariga kommunalrådet Fredrik Persson (MP) förklarade att det i förutsättningarna för planeringen av det nya busslinjenätet fanns med att samtrafiken togs bort.

– Det berodde på att kommunen hade nåtts av signaler från andra aktörer att man ville få bort den samling som blev på Järntorget av olika ungdomsgrupper. Man ville i stället köra iväg olika grupper olika tiden, sade han.

Bedömningen var att det skulle göra staden lugnare på natten.

– Man kan fundera på om det var ett klokt beslut eller inte. Olika aktörer har i tidningen givit uttryck för att det kanske inte blir något annorlunda nu, och det får vi ta till oss, sade Fredrik Persson.

Han pekade på att den politiska styrgruppen aldrig har gått in och detaljstyrt tidtabellerna. Hans grundsyn är dock att de ska köra folk när de vill åka.

– Med det vill jag mena att bussarna ska gå när krogarna stänger eftersom det troligtvis är en massa människor som vill åka då, förklarade Fredrik Persson.

Han påpekade att det för tillfället jobbades för högtryck med frågan. Han var dock inte säker på att det skulle bli samtrafik.

– Samtrafik är viktigt på natten. För som det är nu går den sista turen 02.20 och är man ett gäng ute kan man gå tillsammans till Järntorget, så det är en trygghetsfråga, sade Linda Eriksson (S), som hade ställt frågan till Fredrik Persson.

– Jag har förstått även den dimensionen den här veckan. Jag är beredd att titta på alla de här frågorna, för det här måste vi lösa, svarade han.

Det var inte bara Linda Eriksson som ställde frågor till Fredrik Persson. När NA ringde upp efter fullmäktige för att fråga specifikt om nattrafiken valdes bort av någon anledning, så svarade han:

– Nej, det menar jag inte, men vi valde en tätare busstrafik som gick lika ofta hela tiden, med samma intervall. Men att det skulle se ut så här trodde jag inte. Jag hade faktiskt ingen aning om hur bussturlistan såg ut på lördagnätterna förrän jag läste om dem i NA. Nu ska vi ha en sittning med polisen och BRÅ och se vad vi kan göra.

Kommer ni att rätta till turlistan?

- Det måste vi göra.

Mer läsning

Annons