Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker gav 400 000i rabatt - utan kalkyl

Kommunalrådet Fredrik Persson (MP) skrev på avtalet där ett företag fick 400 000 kronor i rabatt. Trots att det inte fanns någon ordentlig kalkyl.
- Jag får ju lita på tjänstemännen, säger Fredrik Persson.

Annons
NA:s granskning av kommunens tomtförsäljningar fortsätter.

NA har i flera artiklar granskat tomtförsäljningarna i Örebro kommun. Vi har bland annat berättat att vissa företag fick kraftig rabatt – utan att det någonstans finns dokumenterat.

I ett fall köpte ett företag en industritomt för nio miljoner kronor. Företaget fick en rabatt på 400 000 kronor för att marken var dålig. Men på köpeavtalet framgår inte det. Ingenstans står heller hur rabatten räknades ut.

Tjänstemannen säger till NA att det inte finns någon kalkyl. Det finns en specifikation på en del av summan. Men när det gäller resten av rabatten - 265 000 kronor - finns inga skriftliga beräkningar alls.

Enligt tjänstemannen fick företaget ersättning för att göra en stubbröjning på tomten. Men företaget behövde inte redovisa någon kostnad. Inte heller tog kommunen in offerter från något annat företag för att beräkna kostnaden. I stället gjordes en snabb uppskattning av kostnaderna "i korridoren", enligt tjänstemannen.

(Lyssna på intervjun där han berättar om detta i länken här intill.)

Fredrik Persson (MP) var ordförande i programnämnd samhällsbyggnad då. Han skrev på köpeavtalet med företaget.

Hur bedömde du att rabatten var rimlig?

- Jag fick en muntlig föredragning och jag får ju lita på tjänstemännen, säger Fredrik Persson.

Men det fanns ju ingen ordentlig kalkyl. Borde du inte ha frågat om det?

- Jo, det kanske jag borde ha gjort, men det passerar ju ganska många ärenden och jag förutsatte att de hade tagit in offerter och kontrollerat kostnaden för att göra i ordning marken, säger Fredrik Persson.

I dagens tidning finns intervjuer med fyra politiker och den ansvariga chefen för tomtförsäljningarna. Stadsbyggnadschefen Inger Sundström vill inte ta ställning till om det som har skett är rätt eller fel. Men politikerna tar kraftigt avstånd från tjänstemannens agerande.

En kommunanställd får absolut inte ta friggebod, växthus och entrédörrar från kommunens fastigheter. Det är politikerna överens om.

- Det är inte okej att ta kommunal egendom på det här sättet, säger Björn Sundin (S) ordförande i programnämnd samhällsbyggnad.

- Det gör mig orolig om man tycker att man kan glida på det här, säger Jonas Karlsson (S) som har varit ordförande i nämnden tidigare.

- Det är helt oacceptabelt. Så får det inte gå till, säger Fredrik Persson (MP) som var ordförande i nämnden före årsskiftet.

- Som jag ser det är det på gränsen till kriminellt, säger Kent Persson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Politikerna är också tydliga med att det är viktigt att dokumentera varför företag får rabatt på en industritomt.

Mer läsning

Annons