Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker och kommundirektören om härvan

Annons
Murad Artin (V)

Murad Artin (V), oppositionsråd:

– De uppgifter som jag lämnade till kommunledningen för ett par år sedan bedömde jag som mycket trovärdiga. Jag tycker att kommunen skulle ha gjort en ordentlig utredning då eller polisanmält direkt. Från politikernas sida så borde man ha satt ner foten efter NA:s granskning och gjort en ordenlig utredning om det har förekommit brott eller inte. Det handlar om trovärdigheten för kommunen, men också om de personer som är utpekade. De är nu bortkopplade från sina arbetsuppgifter och misstänkta, trots att vi faktiskt inte vet om uppgifterna stämmer. Om det här hade utretts ordentligt från början så hade det här varit avklarat för länge sedan.

Staffan Isling, kommundirektör:

– Vi har tagit de här uppgifterna på största allvar och kommer nu att avvakta vad polisutredningen säger. Vi måste nu se till att vi har tydliga regler när det gäller mutor och bestickning och lagen om offentlig upphandling. Dessutom behöver vi tydliga rutiner för hur vi hanterar dem här sortens misstankar. Det borde man egentligen inte behöva rutiner för, men tydligen behövs det.

Hannah Ljung (M), fastighetsnämndens ordförande:

– Jag och kommunstyrelsens ordförande Staffan Werme fick information om detta. (Hon syftar på de tips riktade mot två KFÖ-anställda som kom in till kommunledningen för ett par år sedan).

– Det som gjorde att vi inte gick vidare då var ett mycket tydligt besked från Mats Brantsberg att han hade utrett detta och att det inte fanns grund för anklagelserna. Vi förlitade oss på det beskedet. Jag har nu efterfrågat dokumentationen kring hans utredning och fick svaret att det inte finns någon. Det tycker jag är mycket allvarligt.

Lena Baastad, oppostionsråd, s:

- Bedömer man att det finns grund för en polisanmälan ska man göra en sådan. Att man överhuvudtaget kan misstänka att det förekommer oegentligheter och att man inte hanterar våra skattemedel på rätt sätt är bekymmersamt i sig. En lärdom är att vi måste bli ännu bättre på dokumentation av såna här ärenden, inte minst med tanke på att den första misstanken om oegentligheter inom KFÖ kom för så länge sedan.

Staffan Isling, kommundirektör
Hannah Ljung (M), fastighetsnämndens ordförande
Lena Baastad, (S) oppositionsråd

Mer läsning

Annons