Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker rasar mot Ädelgården

– Det här är oacceptabelt. Det menar Gunhild Wallin (C) som reagerat starkt på missförhållandena på Ädelgården.

Annons
Omodernt. 2016 räknar man med att Ädelgården stängs. Boendet som är gammalt och slitet kommer att ersättas av det planerade vårdboendet på Boglundsängen.

 I flera artiklar har NA berättat om problemen på äldreboendet Ädelgården i Varberga. De äldre har inte fått den omvårdnad de ska ha och dessutom blivit lämnade ensamma längre stunder på framför allt kvällar och helger.

– Det är jätteallvarligt, säger Gunhild Wallin som är ordförande för vård och omsorgsnämnd väster dit Ädelgården tillhör.

– När den första lex Sarah-anmälningen kom så gjordes en ordenlig utredning där det framkom mer än vad anmälan handlade om från början. Man fann att personalen lämnade de äldre utan tillsyn. Och i den åtgärdsplan som vi gav Ädelgården finns olika stödinsatser, handledning och extra personalinsatser. Därför blir man ju bara så häpen att de fortsätter med samma beteende.

Gunhild Wallin kan inte dölja att hon är besviken. Trots att just problemen med hur man behandlar de äldre har tagits upp på allvar så har inget hänt.

– Nej, man har struntat i att följa de rutiner som finns.

Efter den första anmälan så omplacerades ett antal personer, men inte till något annat boende utan bara inom huset. Så här med facit i hand, skulle man ha gjort annorlunda?

– De är alltid lätt att titta i backspegeln, men som läget var då tyckte vi det var en adekvat åtgärd. Man brukar börja med att splittra upp personalen. Då tyckte chefen och de som gått in med stödinsatser att det här skulle vara tillräckligt och man får ju lita på deras bedömning.

Anhöriga har hört av sig till NA och berättat om rena missförhållanden både 2004, 2005, 2009 och 2012. Har ni varit medvetna om hur det varit på Ädelgården?

– Jag vet att vi gjorde en kvalitetsuppföljning 2012, men då kunde vi inte se de här problemen. Vi har inte heller fått in klagomål och rapporter från anhöriga eller personal, och det är ju det vi har att förlita oss till. Det är jätteviktigt att man anmäler när man upptäcker att det inte fungerar. Men jag har förstått att det finns en arbetskultur där som inte är sund och det är ju inget som blir till på en dag.

Våren 2016 kommer Ädelgården att stänga, det har funnits med i planerna sedan 2009.

– Ja, det kommer att stänga när nya äldreboendet på Boglundsängen öppnar. Man har konstaterat att det finns brister i miljön som inte går att bygga bort. Det är hygienutrymmen som är 20 år gamla. Det är trångt och ventilationen behöver förbättras. Men det är trots allt ett och ett halvt år tills det ska stänga och vi måste få ordning på problemen innan dess, säger Gunhild Wallin.

Mer läsning

Annons