Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker säger nejtill rökfritt Örebro

Det blir inget rökförbud för anställda i Örebro kommun. Tjänstemännen hade ett förslag färdigt, men politikerna i kommunstyrelsen gav dem bakläxa med besked.

Annons

– Det finns ingen anledning att gå i krig med de anställda och facken, säger Kent Persson (M), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Rökfri arbetstid kallas det. De anställda får inte röka på arbetstid, inte ens på pauser. Bara på lunchen. Om någon tjuvröker kan arbetsgivaren ”vidta eventuellt arbetsrättsliga åtgärder”. Så står det i förslaget från tjänstemännen i Örebro kommun som NA har berättat om tidigare.

I går skulle politikerna i kommunstyrelsen fatta beslut. I vanliga fall har politikerna vid det laget redan godkänt förslaget. Annars hamnar förslagen inte i kommunstyrelsen. Men i går blev det tvärnej.

– Ärendet drogs in. Jag upplevde att vi var ganska eniga. Det här är långtgående åtgärder, på gränsen till tvingande, och det var väl det vi kände: är det rätt att tvinga anställda att sluta röka? Vi ville välja en mjukare linje, säger Kent Persson (M).

Tjänstemännen fick i uppdrag att försöka komma överens med fackförbunden i frågan.

– Jag är inte säker på att vi är redo att införa rökfri arbetstid, snarare rökfria arbetsplatser. Då får du röka på dina pauser, men måste lämna arbetsplatsen, säger Kent Persson (M).

Mer läsning

Annons