Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerna har inte gett upp om sommarjobben

Nerringda och utskällda. Arga, besvikna och förtvivlade föräldrar öser galla över Lena Sandström och Marianne Nyström som administrerar feriepraktikanterna.

Annons

Men politikerna som tog beslutet om sommarjobb till alla i nian och årskurs ett på gymnasiet har inte gett upp.

– Nej, vi jobbar på att alla som vill ska få ett feriejobb, säger Anders Hagström (KD), vice ordförande i vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Hur då?– Det brukar alltid vara en hel del som fått andra som

marjobb på den privata marknaden och tackar nej i slutändan. Samtidigt ligger våra medarbetare på förvaltningarna och försöker få fram nya platser, svarar Anders Hagström.

– Det får kosta vad det kostar. Problemet är inte pengar, men ungdomarna måste ju ha något så när vettiga arbetsuppgifter, tilllägger han och uppmanar även organisationer och föreningar att ta emot feriepraktikanter.

Hur kan ni lova jobb till alla, utan att veta hur många jobb det finns att söka?– Vi har en kraftig ökning av antalet feriejobb sedan förra året, ändå räcker det inte till. Det är vår inriktning att vi ska lösa det här, men vi kan i det här läget inte ge en 100-procentig garanti, svarar Anders Hagström.

Lena Sandström som administrerar feriepraktikanterna tycker att det var olyckligt att politikerna redan i vintras gick ut och lovade jobb åt alla.

– Totalt sett har vi fördelat 1 383 ferieplatser i kommunen på 2 260 sökande, säger Lena Sandström.

Kan inte lova andra

– Förhoppningsvis får vi in fler platser så att vi kan placera några till. Men vi kan inte i dag lova att vi kan placera alla som sökt, fortsätter hon.

Ansökan om tre veckors feriearbete gick ut ganska sent i våras. Tanken var att ge möjligheter eller tvinga fram egna ansökningar till de öppna sommarjobben. Men löftet om jobb till alla fick många att vänta in brevet från kommunen i stället för att själva söka aktivt.

– Det blev fler sökande än vi trodde, erkänner Anders Hagström. Men fortfarande är det för tidigt att säga att vi inte kommer att lösa frågan, hävdar han.

Mer läsning

Annons