Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerna lovar ingapengar till Kvinnohuset

Får de två barnpedagogerna jobba kvar på Kvinnohuset nästa år? Vid gårdagens debatt lovade politikerna att försöka lösa problemet. Men de vågade inte på rak arm lova några öronmärkta pengar.

Annons

Två personer jobbar med att ta hand om alla barn som kommer till Kvinnohuset i Örebro. I dag finns 1,5 tjänst som består av specialpedagogen Elisabeth Eriksson och en fritidspedagog. Deras löner betalas av tillfälliga projektpengar från staten, år från år. Så har det varit i fem år nu.

– Jag tycker inte att det ska behöva vara så, att vi hela tiden ska ha den här verksamheten på nåder. Jag tycker att kommunen ska ta ansvar för det här, sa Gun Hedlund som är ordförande i föreningen Kvinnohuset.

En från varje parti

En politiker från varje parti kom till debatten i Kulturhuset i går. Politikerna fick en och en berätta hur de ser på Kvinnohusets barnverksamhet. Alla var översvallande positiva. ”Självklart”, ”viktigt” och ”angeläget” upprepade samtliga politiker.

– Det är viktigt att vi kan säkerställa det här barnprojektet, sa Rasmus Persson (C), kommunalråd med ansvar för sociala frågor, och fick medhåll från alla de andra.

Slingrade sig

Men när politikerna skulle svara ja eller nej på frågan ”Är ni beredda att öronmärka pengar så att barnpedagogerna kan vara kvar?” slingrade de sig. Bara Murad Artin (V) svarade ja direkt. De andra sade ungefär att de har viljan, men att det måste gå via programnämnden.

Efteråt var specialpedagogen Elisabeth Eriksson glad att politikerna lät så positiva. Det skulle vara skönt att slippa ägna så mycket tid åt att skriva ansökan varje år, konstaterar hon.

– Och det sista som Rasmus Persson sa, att de vill skriva ett nioårigt avtal med Kvinnohuset, det lät ju som en evighet. Då kan vi ju jobba långsiktigt. På riktigt.

Hade hoppats på mer

Gun Hedlund var inte riktigt lika entusiastisk.

– Det blev inte som jag hade väntat mig. Det är bra att de säger att kommunen ska ta ett ansvar för de här barnen. Men vi vill veta om vi kan behålla våra två barnpedagoger nästa år. Jag hade hoppats på ett solklart ja.

Mer läsning

Annons