Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiskt missnöje och vänner bidrar till lagbrott

Politiskt missnöje och vänner bidrar till att ungdomar bryter mot lagen för att göra sin röst hörd. Det skriver Viktor Dahl, statsvetare vid Örebro universitet, i sin doktorsavhandling.

Annons

Avhandlingen handlar om ungdomar som väljer olika former av olaglig politisk aktivitet för att på så vis för fram åsikter. Det kan handla allt om graffitimålning till att använda våld. Undersökningen visar att 45 procent av de 16-åriga flickorna och 60 procent av killarna kan tänka sig att bryta mot lagen. Detta ska bottna i politiskt missnöje och att ungdomarna inte har någon tilltro till politiska institutioner.

– Olaglig politisk verksamhet är sannolikt en reaktion mot en auktoritet och ett sätt att återta kontroll. Det gäller till exempel ungdomar som upplever att de är kontrollerade och inte får vara med och fatta beslut i familjen, säger Viktor Dahl i ett pressmeddelande.

Men framför allt visar undersökningen att vänner spelar in en avgörande roll i illegala aktiviteter.

– Det kan till och med vara en starkare drivkraft än det politiska missnöjet. Ungdomar, som är engagerade politiskt inom lagens ramar i partier eller intresseorganisationer, hittar däremot ofta nya vänner genom sitt engagemang, säger Viktor Dahl.

Mer läsning

Annons