Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populär badplats kan öppna efter vattenlarm

När förhöjda halter av tarmbakterier hittades i vattnet vid Katrinelunds badplats i Hjälmaren gick kommunen ut och varnare badare. Men nu har ett nytt provsvar kommit som visar att vattnet inte är otjänligt.

Annons

I Örebro tar kommunen varje år prover på vattenkvalitén på ett 20-tal badplatser. Vid en provtagning i slutet av maj vid Katrinelunds badplats hittades förhöjda halter av tarmbakterier. När beskedet om att vattnet var otjänligt kom togs ett nytt prov i början av juni. Det preliminära provsvaret visar att vattnet inte är otjänligt.

Jan Larsson, planerare vid kultur- och fritidsförvaltningen i Örebro kommun vid Örebro kommun, säger att de förhöjda halterna kan bero på fågelbajs.

-Min gissning är att det rör sig om otur när provet har tagits eftersom vattnet brukar inte vara dåligt där ute, säger Jan Larsson,

Jan Larsson ansvarar för att beställa och organisera alla provtagningar av badvatten som sker i Örebro kommun. Han han aldrig har varit med om att ett preliminärt prov som visar godkänt badvatten ändras. Även Emma Hardt som är miljö- och hälsoskyddsinspektör vid Örebro kommun tror att det preliminära provet av vattenkvalitén kommer att stå fast.

- Det andra provet är under gränsvärdena. Om någon skulle ringa och fråga oss om vattenkvalitén skulle vi säga att det preliminära provsvaret är under gränsvärdena och det tyder på att allt ska vara okej. Men vi kan inte säga det med 100 procents säkerhet, säger hon.

När det första preliminära provsvaret kom satte kommunen upp en skyltar vid Katrinelundsbadet som informerade om att vattnet är otjänligt och att man avråder från att bada där. Skyltarna kommer att sitta kvar tills det slutgiltiga provet är klart.

För att badvattnet ska anses som otjänligt ska proverna som tas innehålla förhöjda halter av någon av de två tarmbakterierna e-coli eller intestinala enterokocker.

-Ett badvatten som är otjänligt har förhöjda halter av tarmbakterier. De kan komma både från människa eller djur. Bakterierna är ett tecken på att det också kan finnas andra mikroorganismer i vattnet, säger Anneli Carlander, mikrobiolog på Folkhälsomyndigheten.

Kan det vara farligt att få i sig badvattnet?

- Om bakterierna kommer från avloppsvattnet beror det på vad befolkningen är sjuka av. Att säga att badvatten är otjänligt gör man för att visa på en risk. Men för att bli sjuk måste man få i sig vattnet, till exempel via en kallsup, säger Anneli Carlander.

DISKUTERA: Är du orolig för vattenkvalitén vid länets badplatser?

Så tas proverna

Kommunen tar prover vid 17 badplatser.

I maj togs prov vid samtliga bad.

Vid de större baden tas prover flera gånger, även om vattenkvalitén är god. Vid Alnängsbadet tas till exempel prover varje vecka.

Klicka här för att se resultaten av vattenproverna vid de olika baden

Mer läsning

Annons