Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Porrfilter blev succé för bloggande präst

Porr-Sixten blev Succé-Sixten på bara några timmar.
Under ett dygn surfade upp emot 20 000 läsare in på bloggen ”Sixten, the cat” sedan NA berättat att den spärrats av landstingets porrfilter.

Annons

– Sixten tar uppmärksamheten med knusende ro. Han ligger här i mitt knä och slappar nu, berättar kyrkoherden Lars B Stenström som katten Sixten lever ihop med. I hemmet ovanför Olaus Petri pastorsexpedition i Örebro bor också Margareta Stenström.

Tredje åretBloggen är inne på tredje året nu. Lars B Stenström berättar:

– Det började med att jag skrev om Sixten på min blogg, men sedan tog han över mer och mer. Till slut fick han en egen blogg.

Vad som lett till att landstingets porrfilter blockerade ”Sixten, the cat” vet inte Lars B Stenström. Katten har desto fler teorier. På bloggen förklarar och försvarar Sixten sig:

”Jo, jag berättar ibland att jag rullar runt på golvet och hoppar i säng. Det lär förekomma. Jag bits och rivs. Sånt lär visst också ha hänt. Jag gillar klappar och smek. Det kan nog dyka upp som förbjuden ordkombination. Visst klär jag ut mig. Till detektiv. Är det kanske för vågat? Jag gillar att ligga på dig, ja i ditt knä, alltså. Lite närgånget? Vad vet jag.”

Massor av läsareI tisdags berättade NA om bloggblockeringen. Sedan nappade Aftonbladet och flera andra medier på nyheten. Ett normalt dygn har Sixtens blogg mellan 60 och 70 läsare. Efter NA:s avslöjande ville upp emot 20 000 läsare surfa in på ”Sixten, the cat”.

– Sixten har inga planer på att utnyttja detta utan fortsätter att ta dagen som den kommer och knackar ner någon tanke då och då. Det finns inga annonser på bloggen heller, säger Lars B Stenström.

Du själv då? Att nå ut till 20 000 läsare på bara ett dygn borde vara en dröm för en präst? – Jag vill inte använda detta för att skriva någon på näsan. Kanske kan det enkla faktumet att jag är en präst som gläds med sin katt ändå betyda något, säger Lars B Stenström.

Något slut på ”Sixten, the cat” ser inte kyrkoherden.

– Sixten tycker att det är spännande att jämföra hur det är att vara katt med hur det är att vara människa. Där finns mycket att skriva om. Sedan har han inte ens börjat ta upp allt som gjorts om katter i litteraturen, i musiken och i musikaler.

Automatisk blockeringLandstingets spärr är numera hävd. Det handlade om en tillfällig, automatisk blockering av bloggen, berättar Jörgen Landqvist, chef för landstingets IT-drift.

– Vårt verktyg uppfattade ett hot och därför blockerades sajten, det är min spekulation, säger han.

Vilken säkerhetslösning för datorerna har landstinget? – Det kan jag inte gå in på.

Mer läsning

Annons