Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Praktiska misslyckas med undervisningen

I torsdags fick Praktiska Tumba stänga med omedelbar verkan. I sin tillsyn har Skolinspektionen hittat brister hos samtliga koncernens 38 gymnasieskolor, även den i Örebro.

Annons

Om tillståndet för Örebros Praktiska gymnasium skulle kunna återkallas på samma sätt som i Tumba kan Skolinspektionen inte svara på.

– Det finns ingenting i underlaget som pekar på det i dag, men jag har inte hela bilden, säger undervisningsrådet Thomas Nilsson.

Just nu pågår en granskning av samtliga skolor som drivs av Praktiska Sverige AB. Eftersom det är en tillsyn som görs över hela landet försöker Skolinspektionen också hålla ihop svaren. Hittills har bara en enda granskning fullföljts, och det är den i Tumba. Resultatet blev alltså att skolan blev av med sitt tillstånd och rätten att få bidrag.

Carina Svedenberg Widqvist, rektor på Praktiska gymnasiet i Örebro, tycker att man är på god väg att möta Skolinspektionens krav på åtgärder i Örebro.

– Det handlade bland annat om brister i måluppfyllelsen, och sedan dess har vi anställt mer personal i form av speciallärare, säger rektorn.

En skriftlig redogörelse har lämnats in, men Skolinspektionens sammantagna bedömning är alltså inte klar. I torsdags gjordes dessutom en så kallad flygande inspektion. Bristerna i Örebro handlar framför allt om låga kunskapsresultat: En fjärdedel av eleverna får inte slutbetyg inom fyra år, och knappt hälften hade godkända betyg på samtliga kurser förra läsåret.

Enligt Skolinspektionen är problemet att undervisningen inte anpassats efter elevernas förutsättningar. Det här är extra viktigt inom introduktionsprogrammen, som ska ge obehöriga elever möjlighet att gå vidare till jobb eller gymnasieprogram.

Skolan borde också jobba mer för att engagera eleverna att påverka undervisningen, även om det finns stora skillnader mellan hur olika lärare jobbar enligt granskningen. Skolinspektionen har inte heller varit nöjda med skolans trygghetsplan.

Rektorn ger ändå bilden av en omtyckt skola, som dessutom ökat sitt elevantal, en bild som bekräftas av de elever som NA pratat med. Fredrik Jansson, som går sista året på svetsutbildningen, känner sig inte orolig efter stängningen av systerskolan i Tumba.

– Jag tycker att det här är en alldeles utmärkt skola, säger han.

Liza Enell och Ida Ekström, som går måleriutbildningen, håller med. Liza tycker att skolan känns stabil.

– Jag hoppas verkligen att de inte lägger ner, säger Ida.

Mer läsning

Annons