Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Premiär för gratis toabesök i city

Från och med i dag tar Örebro kommun bort avgiften på offentliga toabesök.– En av orsakerna till det här är att urinoarerna alltid varit gratis, säger Tommy Karlqvist, vid Örebro kommun.

Annons
Gratis på prov. Tommy Karlqvist vid en av toaletterna som nu blir avgiftsfria. Foto: Filip Erlind

Kommunen inför från och med första juli avgiftsfria offentliga toaletter. Sammanlagt rör det sig om ett 10-tal toaletter i city och på vissa platser i kommunen kommer det att finnas avgiftsfria sommartoaletter. Enligt Tommy Karlqvist, park- och gatuchef vid Örebro kommun införs de avgiftsfria toaletterna efter en utredning tidigare i våras.

– Det var en utredning från kommunen som ledde till ett förslag till gratis offentliga toaletter som gör att vi nu inför det här på försök, säger Tommy Karlqvist.

Toaletterna kommer att vara gratis från den första juli till den sista oktober. Efter prövotiden kommer resultatet utvärderas och redovisas.

– Efter prövotiden ska vi utvärdera det här och redovisa resultatet för kommunstyrelsen nästa vår, säger Tommy Karlqvist.

Jämställdhet är en av orsakerna till att kommunen nu inför avgiftsfria toaletter. Tidigare har det bara gått att kissa gratis vid de offentliga urinoarerna, något som väckt debatt och som även ledde till en anmälan till diskrimineringsombudsmannen förra året med hänvisning till att toaletterna diskriminerade kvinnor och funktionsnedsatta.

– En av orsakerna till det här är att urinoarerna alltid varit gratis. Nu är tanken att toaletterna ska vara tillgängliga för alla. En annan orsak är förhoppningen att färre ska uträtta sina behov på fel ställen, säger Tommy Karlqvist på Örebro kommun.

Det viktigaste för de örebroare som NA har varit i kontakt med är att de avgiftsfria toaletterna kommer att hållas efter och rengöras efter hand. Under de förutsättningarna ställer dem sig positiva till att toabesöken nu blir gratis på prov. De offentliga toaletterna kommer att hållas efter av en tredjepart och det är det företaget som bestämmer hur ofta de ska rengöras. Precis hur ofta toaletterna kommer att städas beror på var den är placerad. Men enligt avtalet ska de hålla en bra standard och rengöras minst en gång per dag, enligt Tommy Karlqvist.

– Enligt avtalet ska toaletterna hålla en bra standard och vissa av dem kommer städas flera gånger per dag.

Eftersom det är gratis på provtid kommer myntautomaterna att sitta kvar utanför toaletterna, men de kommer att vara avstängda. Kommunen själva beskriver arbetet som ett steg närmare en renare och mer jämlik stad.

Vad tycker du om aviftsfria toaletter i city, vilka är för- och nackdelarna?

Mer läsning

Annons