Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Premiär i dagför "nya" Drängen

Efter att ha varit stängd i två år öppnar i dag Drängen på Oskarsvägen i ny regi.  Peter Flack är en av delägarna till kvarterskrogen.

Annons
Matglad kvintett. Bakre raden från vänster: Johan Wilhelmsson, Per ”Bärsa” Halén och Janne Wilhelmsson. Samt Kicki Wilhelmsson och Peter Flack. I bakgrunden: Tom Waits, Bob Marley, Beatles och Rolling Stones.

Många har frågat: hur blir det med Drängen. Nu är det klart. Kvarterskrogen på Öster, har åter öppnat. Gästerna kan vänta sig närproducerad mat och konstnärliga möten med Bob och Bob, Bowie, Bruce, Beatles och Billie.

En grundlig renovering har gjorts. Lokalerna är ljusa och här finns plats för totalt 50 matgäster (38 i stora rummet och 12 platser i kammaren.)

Ägare är Janne Beime, Peter Flack, Janne, Johan och Kicki Wilhelmsson, hon är restaurangchef, samt Per ”Bärsa” Halén. En del av dem har varit delägare i omgångar sedan Drängen som öppnade för första gången 1994.

– Äntligen! Nu kan våra egna idéer om mat förverkligas. Det är skillnad på att laga mat på en liten krog jämfört med att laga mat till en stor grupp människor, säger Janne Wilhelmsson som tidigare samarbetat med Peter Flack på Park-teatern i Brunnsparken.

Matkreatörerna förklarar att de ska arbeta med närproducerade råvaror, till exempel gös från Hjälmaren och ost från Granhammar.

Krogen ska vara öppen på kvällarna, från onsdag till och med lördag. Menyn innehåller förutom maten, svenskt öl och ekologiska viner. Möblerna i restaurangen är tillverkade av ett företag i Örebro.

– Vi har ett bra och personligt samarbete med producenterna från trakten, säger Kicki. När Stadsliv gör besök talar Janne Beime inte bara om matkonst. Han talar även om fotografisk konst. Det handlar om bilder från hans fotosamling som pryder väggarna på Drängen. Det rör sig om efterkrigs-tidens stora inom musik och film. Den förste som Drängenbesökaren möter är Bob Dylan i Greenwich Village 1968. Därefter uppenbarar sig storheterna en efter en, Beatles, Rubber Soul, Rolling Stones Between the buttons 1966, Madonna 1983, Billie Holiday, Ella Fitzgerald, Dizzy Gillespie, 1947, samt Frank Sinatra, 1947.

I kammaren hittar vi skådespelare som Jack Nicholson, Faye Dunaway, Sean Connery och Brigitte Bardot.

Bland fotograferna kan nämnas Bob Gruen, William P Gottlieb, Astrid Kirchherr, Robert Freeman, Terry O’Neill och Joakim Strömholm.

I restaurangen finns dessutom ett litet utrymme som kan utnyttjas som scen.

– Det är mycket möjligt att vi utanför ordinarie verksamhet kan ha kulturella kvällar då vi samtalar med artister inom musik, teater, film eller litteratur. Någon skulle också kunna kåsera om sitt liv, berättar Peter Flack.

När han ser alla fantastiska bilder på väggarna blir han imponerad, men trots allt upplever han att någon fattas. Jo, de som känner till Peters smak vet vems porträtt han så gärna vill se.

– Nog ska vi kunna få se Jimmy Durante här, säger Flacken med ett finurligt leende.

Ingen av de andra delägarna protesterar.

I Kammaren. Peter Flack, omgiven av Faye Dunaway och Clint Eastwood.
På Drängen. Delägare Peter Flack och fyra musikrevolutionerande gossar från Liverpool.
I kammaren. En aktör livs levande och levande aktörer i fotografisk form.
Nya ljusa lokaler. Restaurangchefen Kicki Wilhelmsson och Peter Flack samtalar om kändisarna inom film och musik som pryder väggarna på ”nya” Drängen.

Mer läsning

Annons