Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Priset chockhöjs på Per Göstas matlådor

Priset på de lunchlådor som kommunen delar ut via hemvården förelås höjas med över 50 procent. Kommunen ska fatta beslut nästa månad.

Annons
Per Gösta Söderling har en lunchlåda alla dagar i veckan. Han gillar inte förslaget till nya priser, som han tycker blir dyrt. Här med katten Madde.

Förslaget om lunchlådor innehåller två delar. Den första delen handlar om att det ska bli en abonnemangstjänst med antingen fem dagar i veckan eller sju dagar.

– Det är bättre att vi prioriterar de som har störst behov, och det vill säga de som har fem eller sju dagar i veckan. Har man en gång i veckan kan det lösas genom servicetjänsterna, säger Rasmus Persson (C), ordförande i programnämnd social välfärd.

I den andra delen höjs priset från 36 kronor per låda till 55 kronor eller 60 kronor beroende på vilket abonnemang som man väljer att använda.

– För det första kan vi konstatera att vi i dag är billigast i Sverige på lunchlådor, utan tvekan. Sedan har vi ett styrsystem som inte är bra, säger Rasmus Persson.

Han pekar på att det är billigare att äta lunchlådan hemma än gå ned till någon av kommunens matsalar. Här är tanken att det inte ska vara dyrare att äta tillsammans med andra.

– Den signalpolitiken vill vi lägga in, säger Rasmus Persson.

Går det inte att sänka priset i matsalen i stället?

– Det kan man absolut göra, men inte om vi är billigast i Sverige på lunchlådor, säger Rasmus Persson.

Alla med lunchlådor kommer inte att drabbas av höjningen eftersom det finns saker som inkomstprövning, förbehållsbelopp och maxtaxor.

Men 60 procent av dem som köper lådor i dag beräknas få en kostnadshöjning på mellan 209 kronor per månad till 570 kronor.

– Det är mycket pengar, men vi har försökt se till att det inte drabbar dem som har lägst pension. Det är många som inte påverkas alls, och en del påverkas lite och en del mycket, säger Rasmus Persson.

Prishöjningen väntas ge rejält med avgifter till kommunen.

Pengar som ska täppa till andra sparhål. Man har beräknat det till 4,5 miljoner kronor per år.

Det är däremot inte pengar som går till att exempelvis göra bättre mat.

– Om vi ger företagen som levererar maten mer pengar är det inte säkert att det går rakt ned i matlådan, utan det kan gå rakt ned i fickan på producenten. Och om vi inte gör det här måste vi spara på äldreomsorgen, och det är ett sämre alternativ, säger Rasmus Persson.

Från oppositionen verkar man delvis vara med på noterna.

– Vi tycker att det är konstigt att det inte finns en möjlighet att köpa en enskild matlåda. Den möjligheten tycker vi ska finnas även i framtiden. Men priset tycker vi är helt okej, säger Ulf Södersten (M), andre vice ordförande i nämnden.

Mer läsning

Annons