Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Priset på ettor har stigit mest i Örebro

Priset på en etta i Örebro har mer än fördubblats under de senaste fem åren. Det visar statistik från Svensk Fastighetsförmedling.

Annons
Claes Argårds flyttar in saker på Drottninggatan i Örebro.

Örebro är den stad i Sverige där prisökningen är som störst. Kvadratmeterpriset för en enrumslägenhet har mer än fördubblats. Det innebär att om en etta på 35 kvadratmeter kostade 274 000 kronor 2005 så får man idag betala över en halv miljon kronor för samma lägenhet.

- Efterfrågan på ettor är väldigt stor i Örebro. Framförallt beror det på att allt fler studenter vill köpa sitt eget boende. Jag tror det är ett tänkande som hänger med från de större städerna att studenter vill köpa sin lägenhet och det har spridit sig till Örebro. Det kan med säkerhet bero på att det är svårt att få en bra studentbostad, men också att många ser det som en bra investering, säger Jonas Wahlström, franchisetagare för Svensk Fastighetsförmedling i Örebro.

Jonas Wahlström tror inte att prisökningen kommer att bli lika hög i Örebro framöver som den varit nu sedan 2005, men att prisökningarna kommer att fortsätta.

- En stor del i att priset ökat så mycket procentuellt är trycket från studenter som vill köpa sitt eget boende. Men vi har också märkt att fler örebroare är intresserade av att äga sitt eget boende. Förr såg vi att det var koncentrerat till terminsstarterna men nu är trycket konstant.

En annan orsak tror han är att Örebro blivit mer attraktiv som stad att bo i – med en stor satsning på universitetet och många attraktiva jobb.

- Det viktigaste är om du är ute efter en etta är att du gör noga efterforskningar på var du vill bo och att du talar med mäklare och jämför priser.

Mer läsning

Annons