Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Privata alternativ flyttarmakten till de gamla

Äldre- och folkhälsominister Maria Larsson (KD) har aldrig tidigare hört talas om ett privat äldreboende som redan efter två veckor blivit föremål för utredning av Socialstyrelsen.
– Finns det problem ska de upp på bordet, menar hon generellt om äldreomsorgen.

Annons

I går kom äldre- och folkhälsoministern Maria Larsson (KD) till Örebro för att möta väljare och bland annat tala om sin vision för äldreomsorgen. Hon är för fler privata alternativ i äldreomsorgen. Det menar hon flyttar makten till de gamla som kan välja sitt eget boende, sin matleverantör med mera.

Regeringen kommer att satsa mer på äldreomsorgen. Regeringsmedlemmen Maria Larsson tror att äldreomsorgen kommer att förbättras påtagligt i och med Lagen om valfrihet (LOV) som öppnar för flera privatiseringar.

I går skrev NA om äldreboendet Sirishof i Örebro som sedan 1 september drivs av vårdbolaget Norlandia. NA:s källor uppgav att det fanns allvarliga missförhållanden på äldreboendet.

När tillsynsmyndigheten Socialstyrelsen i tisdags fick in en anmälan valde myndigheten att öppna en undersökning mot företaget och Sirishof.

– Jag har aldrig tidigare hört talas om ett privat äldreboende som redan efter två veckor blivit föremål för utredning av Socialstyrelsen, sa ministern när NA berättade om undersökningen mot Sirishof.

Kommunens förvaltningschef Elisabeth Liljekvist såg också allvarligt på saken och skickade medicinskt ansvarig sjuksköterska till äldreboendet.

– Finns det problem ska de upp på bordet, kommenterar äldreminister Larsson äldreomsorgen i stort. Hon kan inte gå in på det enskilda fallet men menar att problem i vården inte är något signifikativt för privata äldreboenden, utan att det kan finnas även på kommunala.

– Det ska inte sopas under mattan, säger hon.

För att privatiseringar av äldreboenden ska fungera har tillsynsmyndigheten Socialstyrelsen en nyckelroll, menar hon. Också öppna kvalitetsjämförelser är viktiga.

Mer läsning

Annons