Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Professor: Det kan varaett gräl som gått snett

En man sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för mord på Eva Magnusson. Mannen är socialt väletablerad och tidigare ostraffad. Nu frågar sig alla – hur kan detta ske?

Annons

Jerzy Sarnecki är professor i allmän kriminologi vid Stockholms universitet. Via media har han följt den 51-åriga kvinnans försvinnande. Han har också tagit del av de senaste nyheterna. Det makabra fyndet får många att undra hur detta kan vara möjligt.

Den misstänkte är en till synes helt vanlig man i övre medelåldern som är omvittnat omtyckt med en hög social ställning i samhället. Av sina vänner beskrivs han som ”en mild, timid och omtänksam person”.

Finns det någon förklaring till hur detta kan vara möjligt?– Det är inte ett fullkomligt unikt fall, det inträffar tyvärr då och då så hemska saker men det är tämligen ovanligt. Vi har cirka hundra mord i Sverige per år och då kanske ett par är av det här slaget.

– Av erfarenhet vet man att det nästan alltid är relationsrelaterade mord, vilket det här också verkar vara.

– En konflikt har uppstått, det kan vara ett gräl som har gått snett. Det kan ha funnits alkohol eller andra droger med i bilden. Eller en psykisk sjukdom, vi vet inte, men troligen något.

Teknisk bevisning– Sen har han velat undanröja kroppen. Han har inte förmått att flytta hela kroppen på en gång utan därför styckat den.

– Men vi måste komma ihåg att vi inte vet om det är den misstänkte som har gjort det. Nu är det viktigt att polisarbetet tar vid för att fastställa vilket brott det handlar om. Om han fortsätter att neka så måste det till teknisk bevisning. Men eftersom han är häktad för mord så måste polisen ha något på honom.

Mer läsning

Annons