Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Professor informerade om prostatacancer

I år har vården för prostatacancer fått nya riktlinjer av Socialstyrelsen. Det kräver självklart ändrade rutiner i sjukvården, menar den lokala ordföranden i patientföreningen.

Annons

I dag bjöd patientföreningen T-Pro in till ett öppet möte. Gästföreläsare var Jan-Erik Damber, professor vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg. Kvällen var huvudsakligen tänkt som ett informationsmöte.

– När jag fick prostatacancer för 15 år sedan visste jag inte mycket om sjukdomen. I dag vet flera mer, men vi vill ge utökade möjligheter för fler att få klart för sig vad det här innebär, säger Kjell Lindblom, lokal ordförande i föreningen T-Pro.

Kan du ge exempel?

– Ja, vi vill till exempel ge information om att det finns möjligheter att få gå och ta ett psa-prov på sjukhuset, säger Kjell Lindblom.

Ett psa-prov är ett prov som kan visa om det finns förhöjd risk för prostatacancer. I år har det kommit nya riktlinjer kring vården för prostatacancer. Därför behöver sjukhusens rutiner förändras, menar Kjell Lindblom. 

– Ja, det är självklar följd, säger han.

Nästa steg för föreningen T-Pro är att bjuda in specialistläkare – urologer – från Universitetssjukhuset i Örebro för att diskutera förändringar som är möjliga och önskvärda.

Mer läsning

Annons