Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Proffice var med påatt bryta med kommunen

Att avsluta avtalet är ett gemensamt ansvar som Proffice och Örebro kommun tar för dem som behöver omsorg. Så förklarar Staffan Berglund, chef för Proffice Care Norden, den avbrutna uppgörelsen.

Annons

– Det är den bästa lösningen för att kunna garantera en bemanning som de äldre och funktionshindrade har rätt att få, säger han.

Men han anser fortfarande att en del av problemen har berott på att Örebro kommun inte tillräckligt tydligt har kunnat ange hur stort behovet av vikarier är. Det ansåg Staffan Berglund tidigt, när problemen uppstod.

I mars ställde Örebro kommun nya krav på Proffice, i ett tilläggsavtal. Proffice hade då periodvis inte kunnat leverera mer än hälften av de vikarier som behövdes. De nya kraven blev att Proffice successivt skulle öka bemanningen, för att i början av april kunna besätta 96 procent av vikariaten. Annars hotade sanktionsavgifter.

– Vi har gjort en jättesatsning, vi har anställt mer än 600 personer för att klara vikariebehovet, säger Staffan Berglund.

”En stor prestation”

– Vi fick sent besked om hur stort behovet är. På två månader har vi gått till att klara 90 procent av vikariaten, det är en prestation, fortsätter han.

Men Örebro kommun kräver minst 96 procent, och avbryter avtalet.

Måste kommunen betala för uppgörelsen?

– Vi betalar inget skadestånd, säger Elisabeth Liljekvist, förvaltningschef för vård och omsorg i Örebro kommun.

– Men vi avstår från att skriva fakturor på sanktionsavgifterna, fortsätter hon.

Mer läsning

Annons