Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Proffs lär Casper att dansa

Just nu finns det riktiga proffs i Brunnsparken. Tre dansare håller kurser för barn och ungdomar som vill lära sig break-dance.

Annons
Six-step, så heter rörelsen som handlar om att rotera på alla fyra. Ludvig Asplund övar in rörelserna.

Ett-två-tre-fyr. Ett hopp, ett steg framåt, ett steg bak, ner på knä och så börja om. Med varierad framgång försöker tjejerna och killarna att hänga med i nya dansturer. Lärarna lägger till några steg där de ska korsa benen framåt och bakåt.

Så länge är de flesta med. Sedan blir det svårare när det är dags att lära sig six-step, alltså att rotera med både händer och fötter på marken och få det att se snyggt ut. Steg för steg visar lärarna hur de ska göra men det är trassligt att hålla reda på armar och ben utan att ramla omkull.

En av dansarna på kursen är Elvira Håkanson. Det är andra året hon är med och hon tycker det är roligt. Trion Carl Skoglund, Ludvig Asplund och Casper Gustavsson gillar också break-dance. De berättar att de tränar break-dance en gång i veckan hos Nerikes dansinstitut. Den här sommarveckan blir lite extraträning för dem.

En av tränarna är Jakob Shabo. Som många andra spelade han fotboll hemma i Hammarkullen i Göteborg när han var liten. Han tyckte egentligen det var ganska tråkigt. Men så började storebrorsan dansa break-dance. Jakob ville göra som honom, testade och upptäckte en helt ny värld.

– Det var min grej, det kände jag direkt. Man fick röra sig, bli svettig och så fick jag mycket uppmärksamhet, berättar Jakob.

I dag, många år senare, dansar han fortfarande. Nu i sommar turnerar han och barndomskompisarna Ermin Berisa och Vinh Tarnh runt i folkparker i Sverige och håller break-dancekurser. Det är femte året de turnerar runt och Jakob menar att han märker av att intresset för break-dance bara blir större och större. Han känner igen många ansikten på kurserna från sommar till sommar.

Jakob Shabo, Ermin Berisa och Vinh Tarnh är alla meriterade breakdance-dansare. De har tävlat och vunnit SM och varit med på VM med sin dansgrupp The ultimate B-boys och Jakob berättar att han efter de här danskurserna ska åka till Polen som domare i break-dance.

På torsdag blir det avslutning med dansuppvisning av vad eleverna i Örebro lärt sig.

Elvira Håkanson är med på sommarkursen för andra gången.
Casper Gustavsson kollar in lärarna och försöker översätta stegen till sin egen kropp.

Mer läsning

Annons