Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Programmen som lockar med idrott

Möjligheten att kunna satsa på idrotten styrde gymnasievalet för inte bara Mikaela, Nathalie, Marcus och Gustaf. Rudbecks ekonomiprogram och samhällsprogrammet vid Virginska, båda med idrottsprofil, lockar flest förstahandssökande.

Annons
satsar på idrotten. Gymnasie-ettorna Gustaf Franck, Mikaela Seger,                     Nathalie Persson och Marcus Seidl valde ekonomiprogrammet och samhällsprogrammet på Rudbeck och Virginska för att kunna satsa vidare på sina sporter. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Det första preliminära antagningsbeskedet visar att samhällsvetenskapliga programmet på Virginska lockat 142 förstahandssökande. 134 personer har sökt till ekonomiprogrammet på Rudbecksgymnasiet. Både programmen erbjuder ungdomar som utövar idrott en chans att träna på skoltid. Dels är programmen kopplade till NIU, som står för Nationellt godkänd idrottsutbildning. Den profilen är till för idrottare som elitsatsar. På de båda programmen kan man dessutom välja en idrottsprofil, eller den nya tränings- och hälsoprofilen.

Möjligheten att kunna träna på skoltid var ett tungt vägande skäl för hockeyspelaren Marcus Seidl för att välja Rudbecksgymnasiets ekonomiprogram.

– Jag valde programmet för att kunna spela hockey. Sedan ville jag också läsa ekonomi. Jag blev rekommenderad att gå här. Dessutom är det ju väldigt nära till Behrn arena, säger Marcus Seidl, som spelar i Örebro Hockeys J18-lag.

Han läser NIU-profilen. I och med att han blev klar för klubben blev han automatisk kvalificerad till att kunna plugga vid den särskilda elitidrottsutbildningen.

Samma program valde Marcus klasskompis Gustav Franck, av samma skäl. Men han började läsa vid Rudbecksgymnasiet i våras. Innan dess pluggade han i Borås, då han spelade fotboll i Elfsborg. Nu hör han till klubben ÖSK och i likhet med hockeyn var klubbtillhörigheten en garanti för att kunna studera vid NIU-profilen.

– Jag ville gå NIU och plugga ekonomi, säger han om sitt gymnasieval.

Konståkerskan Mikaela Seger läser samhällsvetenskapliga programmet med NIU-profil på Virginska. Ett val hon är nöjd med.

– Jag ville fortsätta hålla på med konståkning, och jag tycker att det är bra stämning på Virginska. Om man inte vet vad man vill bli är samhällsprogrammet ett bra program, säger Mikaela.

Hennes klasskompis, innebandyspelaren Nathalie Persson som är hemmahörande i Kumla IBK, valde också samhällsprogrammet på Virginska för att kunna satsa vidare på med sin sport.

– Jag kommer inte att kunna leva på innebandy, men jag vill verkligen bli så bra jag kan, säger Nathalie, som siktar på universitetsstudier efter gymnasiet.

Mer läsning

Annons