Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protester mot Öbo fick fullmäktige att utrymma

Kommunfullmäktige fick avbrytas och alla kördes ut. Orsaken: En grupp åhörare hade västar med slagord.

Annons

Det är inte tillåtet med opinionsyttringar från andra än ledamöterna i kommunfullmäktige. Den lilla grupp åhörare som på fredagens extrainsatta fullmäktigemöte hade västar med texten ”sälj inte våra hem” på sig uppmanades därför att ta av sig dem. Många gjorde så, men inte alla. Då avbröts mötet och alla i salen ombads att gå ut.

– Jag kan inte se att kommunfullmäktige blir bättre av det. Att ha en väst på sig är väl inget farligt. De gör demokratin en otjänst, sade Peter Dahlgren (S)

Kent Persson (m) ansåg däremot att det var ett vettigt sätt att hantera saken på, eftersom det finns ett reglemente som tydligt talar om vad som gäller.

– Vi vet vad de tycker och de har markerat sitt missnöjde. Det vore djupt olyckligt om den demokratiska processen stoppades på grund av den här typen av yttringar, sade han.

Ingen med väst på fick komma in i salen igen. Det fanns två väktare från Securitas som såg till det.

– Vi vill inte att våra hem ska bli sålda. Vi representerar Öbos hyresgäster, en stor majoritet, och det är frapperande att de blir störda av vad folket säger och folkets opinionsyttringar, sade Magnus Hedman från hyresgästföreningen, som var en av dem som vägrade att ta av sig västen.

Han tyckte inte att de måste respektera reglerna i kommunfullmäktige.

– Nej, det tycker vi absolut inte. Det de hänvisar till är någon slags praxis. Och vi bryter mot den praxisen, så det är ingen lag man hänvisar till, sade Magnus Hedman.

De hade även T-tröjor med samma tryck. De fick komma tillbaka till salen när de hade vänt ut och in på västarna och T-tröjorna.

Mer läsning

Annons