Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protesterna hjälpte inte - Marias pappa utvisas

Barnens protester hjälpte inte. Nu utvisas Marias pappa till Afghanistan.

Annons

Klasskamraternas demonstrationer var förgäves. Maria Ahmeds pappa, Vali Ahmed, har nu flyttats från migrationsverkets förvar i Flen till Märsta. Den 16 december ska han sättas på ett plan och flygas till Afghanistan.

– Men det kan bli tidigare. Ibland byter de datum för att det inte ska bli protestaktioner på flygplatsen, säger Eva Wall som är Marias tillförordnade vårdnadshavare i Sverige.

Hon fick precis beskedet att Vali Ahmed nu är flyttad. Hon har ännu inte hunnit få tag i hans advokat, som har tagit ärendet till EU-domstolen.

– Frågan har skickats in men de har inte hunnit behandla den än. Det kan ju ta lång tid, säger hon.

Det var i början av november som Marias pappa togs i förvar. Han hade ansökt om uppehållstillstånd men fått avslag. Utvisas pappan har Maria ingen förälder kvar i Sverige. Maria, som är 12 år, bor nu hos Eva Wall.

Hur mår hon?

– Maria är just nu i skolan och jag ska ringa hennes fröken så hon får besked. Men hon har sagt att skickas pappan i väg så vet hon inte vad hon gör.

Är du orolig för henne?

– Ja, det är jag.

Men Eva Wall vill också betona att än har de inte gett upp. Protesterna mot utvisningen fortsätter så länge pappan är kvar i landet.

– Vi har inte gett upp kampen än, säger hon.

Kom ensam som nioåring

Maria Nazanin Ahmed var nio år när hon kom ensam till Sverige. Familjen splittrades när de försökte ta sig till Sverige via Turkiet.

Maria fick snabbt permanent uppehållstillstånd och har sedan dess bott i Örebro och går nu i sexan på Sörbyängsskolan. Förra året kom hennes pappa till Sverige från Afghanistan. Han bodde i ett år tillsammans med sin dotter här i Örebro men ska nu utvisas.

Marias mamma och syster befinner sig i flyktingläger i Grekland.

Mer läsning

Annons