Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Provfiske i Hjälmaren pekar på bra kräftår

Kräftfisket i Hjälmaren ser lovande ut i år – tacka den långa vintern för det. – Vintern verkar ha varit bra för kräftorna, säger yrkesfiskaren Ingemar Andersson.

Annons

2010 noterades ett rekordår med 68 ton fiskade kräftor i Hjälmaren.

Än har inte kräftfisket kommit i gång ordentlig, men att döma av de fångster som gjorts hittills ser det ut att vara gott om kräftor i Hjälmaren i år.

– De lever och frodas och håller på att byta skal ganska mycket. Det är ju inte riktigt dags än egentligen och då får man ju välja bort de som inte har bytt skal och det är mest hannar, säger Ingemar Andersson och fortsätter:

– Sjön ser ut att må bra och kräftorna ser ut att må bra. Vintern verkar ha varit bra för kräftorna eftersom isen har legat stilla, säger Ingemar Andersson.

En tjock is som ligger kvar länge medför att vattnet inte blir lika kallt som en öppen sjö under vintern.

– Det är sämre med vintrarna då det har svårt att bli någon isläggning och, då verkar de bli lite kalla och far mer illa, säger han.

I Vättern ser prognosen inte lika positiv ut. Från fångster över 140 ton 2008 noterades förra året 80 ton enligt TT. Orsaken tros vara den låga vattentemperaturen som försenat fisket.

Mer läsning

Annons