Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psykolog sparkades felaktigt

(UPPDATERAD) En psykolog i Örebro riskerade att bli av med jobbet eftersom hon saknade legitimation. Men psykologen påstår att hon var legitimerad, och har nu anmält händelsen till JO.

Annons

Kvinnan hade sökt och fått anställning som psykolog på Arbetsförmedlingen i Örebro. En konkurrent om jobbet överklagade anställningsbeslutet till Statens överklagandenämnd med hänvisning till att kvinnan saknade den psykologlegitimation som krävdes för jobbet.

Samtidigt överklagades en annan anställning, av en psykolog på Arbetsförmedlingen i Karlskoga, på samma grunder. Enligt JO-anmälan har de båda ärendena blandats samman av överklagandenämnden med resultatet att den psykolog som anställdes i Karlskoga, och som enligt JO-anmälan saknar legitimation, fick behålla sitt jobb medan psykologen i Örebro, som har legitimation, riskerar att inte få det.

Enligt anmälan ska överklagandenämndens ordförande beklagat misstaget i samtal med den drabbade psykologen och sagt att hon ”måste fått hjärnsläpp”.

Det blev dock ett ödesdigert hjärnsläpp för Örebro-psykologen eftersom överklagandenämndens beslut varken kan överklagas till högre instans eller upphävas, oavsett om det i efterhand framkommer att beslutet fattats på felaktiga grunder.

Kvinnan framhåller också att hon under processen genomgått en svår personlig kris och att hon därför, och efter kontakt med överklagandenämnden, valde att inte bemöta konkurrentens anklagelser med en egen inlaga.

”Jag finner det märkligt att ingen av de sex myndiga personer med så pass viktiga poster inte tar sig tid att läsa det som står på ett flertal sidor i alla de handlingar som inkommit, att jag innehar psykologlegitimation vid anställningsbeslutet”, skriver hon i anmälan till JO.

Hon framhåller också att psykologen i Karlskoga, som enligt anmälaren saknar legitimation, av samma överklagandenämnd fått behålla jobbet men konstaterar också att det egentligen inte rör hennes eget fall.

(Tidigare uppgavs att kvinnan som gjort JO-anmälan redan blivit av med jobbet men det är fel. Hon är däremot utsatt för risken att bli det.)

Mer läsning

Annons