Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psyksjuk dödade rumskamrat- ansvarig läkare klandras inte

Mannen tycker att den psykiatriska vården gjorde fel. När han fick dela rum med en annan patient attackerade han i tron att det var djävulen. Patienten avled och mannen dömdes för mord, men ansvarig läkare klandras inte.

Annons

Mannen har varit svårt psykiskt sjuk långa perioder av sitt liv. Han har bland annat gjort flera självmordsförsök. Han lider av vanföreställningar och har svårt med verklighetsuppfattningen.

I januari 2009 attackerade han sin rumskamrat på den psykiatriska avdelningen så svårt att rumskamraten avled. Anledningen var att han fick för sig att rumskamraten var djävulen. 

Nu har mannen anmält ansvariga läkare och annan personal till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN). Men majoriteten av nämnden friar läkaren och de andra ansvariga.

Fast det finns avvikande meningar i nämnden. I fallet med mordet inne på den psykiatriska avdelningen anser tre nämndledamöter att den ansvariga läkaren bör prickas. Två tycker att han ska få en varning, en att han ska få en erinran. Varning är den starkare disciplinpåföljden, erinran den svagare.

De tre som har avvikande mening i fallet är också oense med majoriteten i nämnden i tre andra fall i Sverige där patienter råkat illa ut i vården. De tre skriver att det är fel att HSAN har slutat att dela ut disciplinpåföljder. Det har att göra med att Sverige får en ny patientsäkerhetslag nästa år. Lagen kan beskrivas som mjukare och saknar inslaget av disciplinpåföljder. Enligt den nya lagen ska ärendena hanteras av Socialstyrelsen och huvudsyftet är att vården ska lära sig något av de fel som begås.

De tre ledamöterna understryker att fram tills den nya lagen har börjat gälla är det den gamla lagen som gäller. Enligt den gamla ska ärendena avgöras i HSAN och om vården inte agerat enligt vetenskap och beprövad erfarenhet ska disciplinpåföljder utdelas.

Mer läsning

Annons