Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pyroteknikern hyllar Örebro som pangstad

– Örebro är det ultimata stället att skjuta fyrverkerier på, säger pyroteknikern Lars Erlandsson.NA var med när nyårsfirandet förbereddes vid Slottet.

Annons

Tre overallklädda män från Göteborg påbörjade strax innan klockan åtta på kvällen arbetet med nattens fyrverkerier vid Slottet. 20 kilo krut ska få fart på de totalt 500 kilo tunga fyrverkerierna.

Lars Erlandsson, Per Johansson och Lars-Inge Petterson ställer pjäserna på rad vid vallgravens kant. I ryggen har de Slottet och de gamla kanonerna. Framför dem lyser Svartån, Järntorget och Centralpalatset.

– Det är som en tavla, säger Lars Erlandsson.

Han har skjutit fyrverkerier vid Örebro slott i närmare 20 år. I alla fall på valborgsmässoafton. Nyår har det blivit ungefär vartannat år. Lars Erlandsson hyllar Örebro och brukar säga till de andra på pyroteknikfirman i Göteborg att ”Örebro är mitt”. Han skrattar.

– Som pyrotekniker är det otroligt kul när man känner uppskattningen från publiken.

Att skjuta fyrverkerier är som att genomföra en konsert. Först långa förberedelser. Krut ska blandas med färger. Det stoppas i olika tjocka rör för önskad effekt. Kanske en och annan provskjutning. Färgerna ska också matcha varandra. Efter blått kanske silver är snyggt?

Sedan är det showtime. Fyrverkerierna ska tändas i rätt läge. I den ordning som Lars Erlandsson gjort upp på förhand. Sedan lyssna. Räkna. Under de snart 35 år som Lars Erlandsson varit pyrotekniker har han bara sett en liten del av sina egna fyrverkerier.

– Vi kollar inte uppåt. Vi måste ha full fokus på marken, säger han.

Som fyrverkeridirigent vid Slottet brukar han avsluta med att kasta tändblossen i ån. Sedan tar han av sig hjälmen och hörselkåporna och möts av applåderna från tusentals människor på Järntorget.

– Det är en otrolig kick. Det är därför jag vill komma tillbaka till Örebro en gång i halvåret. Örebro är som ingen annanstans, säger Lars Danielsson.

Mer läsning

Annons