Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rådet som stjälper armlöse Thomas

Thomas Johansson får inte p-tillstånd för att han kan gå. Allting bottnar i ett råd från Transportstyrelsen. Ett råd som kommuner egentligen inte behöver följa enligt myndigheten.– Det blir ju som ett lotteri, säger Thomas.

Annons

Thomas Johansson som saknar båda sina armar fick tidigare i år avslag från Örebro kommun på sin ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Han har överklagat men fått avslag hos både länsstyrelsen och Transportstyrelsen.

Snart kommer Transportstyrelsen med förslag på nya råd om parkeringstillstånd. Detta efter påtryckningar från näringsdepartement.

– Vi ser nu över hur de allmänna råden är formulerade. Om det finns möjligheter till andra tolkningar. Men det är ett pågående arbete, säger Lena Eklund, sektionschef på Transportstyrelsen.

Enligt ett PM från näringsdepartementet är det återkommande att personer med nedsatt armfunktion får problem när de söker parkeringstillstånd.

Detta vill departementet göra någonting åt (se faktarutan nedan) och därför har Transportstyrelsen fått uppdraget att se över praxis och sina allmänna råd om parkeringstillstånd.

Just de allmänna råd som gjort att Thomas Johansson fått avslag på avslag.

När NA kontaktar Transportstyrelsen svarar Lena Eklund och Monika Morén, som handlagt Thomas Johanssons överklagan, samt presschefen Henrik Olars på NA:s frågor.

De svarar inte på frågor om Thomas Johanssons ärende på grund av sekretess utan talar generellt.

– Vår bedömning utgår från trafikförordningen och den säger ju att om ett parkeringstillstånd för en rörelsehindrad ska utfärdas så ska ett varaktigt funktionshinder innebära att hon eller han har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand, säger Lena Eklund.

– Transportstyrelsen anser att bedömningen av att förflytta sig på egen hand bör grundas på förmågan att förflytta sig till fots med eventuella hjälpmedel, fortsätter Lena Eklund.

Att näringsdepartementet vill se en förändring här är inget ni tillämpar i dag?

– Slutsatserna i pm:et utgör en del av det arbete vi ska göra med att uppdatera våra föreskrifter. Exakt vad de kommer att innehålla är inte klart men en remiss är på gång inom en snar framtid, säger Henrik Olars.

Att funktionshindrade ska kunna leva oberoende i enlighet med FN-konventionen om funktionshindrades rättigheter var en av anledningarna till att departementet initierade arbetet. Sverige antog konventionen 2009.

Ni tycker inte att möjligheten att kunna leva oberoende är ett skäl till att göra ett undantag eller bara beakta att det står ”bör” i era föreskrifter?

– Jag förstår hur du tänker men det är fortfarande förmågan att förflytta sig och komma nära målpunkten som avgör, säger Lena Eklund.

Hur ser ni på att vissa kommuner tolkar era råd annorlunda och utfärdar p-tillstånd till personen med nedsatt armfunktion?

– Varje kommun är egen beslutsmyndighet och vi har inget mandat att utöva tillsyn över kommunerna. Så det är upp till varje kommun att följa det allmänna rådet eller inte, säger Monika Morén.

Thomas Johansson tycker att något är snett när bedömningarna kan göras så olika i olika kommuner.

– Det blir ju som ett lotteri. Om jag bor i en välvillig kommun så kan jag få tillståndet men inte i en annan, säger Thomas Johansson

Han tycker också att det är bra att Transportstyrelsen ser över sina råd och han erbjuder att hjälpa till.

– Om de vill ha ett brukarperspektiv så är jag intresserad. Jag har lite idéer, säger han.

Mer läsning

Annons