Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rakel tystar media

Västmanland har blivit tystare. Det tycker tidningen VLT:s redaktionschef Mårten Enberg har blivit en följd sedan Rakel infördes där för ungefär 1,5 år sedan.

Annons

Många är oroade över att polisradion Rakel stryper informationen som går ut. Tidigare har media och andra kunnat följa polisen, men i framtiden blir all information styrd av polisen själv.

– Hittills har väl egentligen ingen hittat ett riktigt bra sätt att ersätta den gamla modellen. Det är ett problem för oss att få information med det nya systemet, säger NA:s chefredaktör Ulf Johansson.

Han berättar att det har varit ett krav från både Tidningsutgivarna och Svenska journalistförbundet att man måste få bättre tillgång till information.

– Vi blir mer i händerna på polisen med det här systemet, säger Ulf Johansson.

I Västmanland har man arbetat med Rakel i ungefär 1,5 år. Det har märkts.

– Ja, den snabba informationen till allmänheten har försämrats. Det var riktigt dåligt när det infördes, men nu har polisen satt in förstärkning med informatörer och de är duktiga. Fast det är väldigt personberoende och det fungerar inte alla tider på dygnet, säger Mårten Enberg.

Följden har blivit att tidningen missat såväl små vardagsbrott som större händelser.

– Det har varit allvarliga skottlossningar som inte har rapporterats ut till allmänheten i bostadsområden för att polisen haft annat att göra, säger Mårten Enberg.

Han tycker att nyhetsförmedlingen blivit bitvis försämrad.

– Vårt hopp och branschens hopp och krav är ju att man på något vis öppnar Rakel och skapar antingen en typ av licens för media, som har ett allmänt ansvar att informera, eller skapar en öppen kanal med viss information, säger Mårten Enberg.

Mer läsning

Annons