Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räkneverk som visar cykelsiffror

Örebro finns det nu två cykelbarometrar.
En vid Vasatorget och en på Söder.
Men hur fungerar de egentligen?

Annons
Trampa på. Cykelbarometern vid Vasatorget är bara en av flera mätpunkter i Örebro där antalet cyklister registreras.

I början av september fick Örebro sin andra cykelbarometer. Förutom den vid Vasatorget finns nu alltså också en cykelmätare vid Södra kyrkogården. Men i stort sett ända sedan den kom upp har den krånglat. Räkneverket har visat fel siffror eller inga alls.

– Den har varit felinställd i räkneverket. Det har också varit lite strul med skadegörelse, men nu ska den funka, säger Thomas Larsson på tekniska förvaltningen.

I samband med att den nya cykelbarometern vid Södra kyrkogården har varit trasig har fler läsare hört av sig och menar att också den gamla barometern vid Vasatorget har visat fel siffror.

– Det har bara varit krångel med den, påpekade en man som hörde av sig till redaktionen.

Men det här håller man på kommunen inte med om. Eric Poignant som är cykelsamordnare menar att den fungerat som den ska. Det säger också Johan Ekstrand, trafikingenjör på Stadsbyggnadskontoret som bland annat jobbar med cykelstatistik.

– Vad vi vet så räknar den rätt. Vi har inte sett några konstigheter med den.

Fler läsare har också hört av sig och undrat om just de här cykelbarometrarna är de enda som räknar antalet cyklister i Örebro. Men det är det inte.

– Det finns ytterligare åtta mätpunkter i central Örebro. De sitter vid trafiksignaler och korsningar och mäter antalet cyklister som passerar, fortsätter Johan Ekstrand.

Som Stadsliv tidigare har berättat så visar mätningarna att antalet cyklister minskar i Örebro. Från 2002 till 2010 har cyklandet minskat med 17 procent. Också det här är något som många reagerat på. Eftersom man tycker det är fullt av cyklister i Örebro har man svårt att få det att gå ihop med de sjunkande siffrorna. Det har man på Örebro kommun också.

– Ja, vi har också trott det varit fel på mätningen, säger Johan Ekstrand, men han och Eric Poignant påpekar att man kontrollmätt och det siffrorna visat ska stämma.

Vid de punkter där man mäter antalet cyklister har det minskat, och det även om bortser från de senaste två hårda vintrarna.

Men för att vara riktigt säker på hur ofta örebroarna cyklar så pågår just nu en resvaneundersökning. 3000 örebroare får föra dagbok över alla sina resor. Resultaten kommer sedan att bearbetas för att se vilka resor som görs, hur långa de är och vilka färdmedel som används. Resultatet väntas vara klart vid årsskiftet.

– Resvaneundersökningen är mer tillförlitlig än mätpunkterna. Den ger en mer total bild av hur många som cyklar, säger Eric Poignant.

Fakta

2006 fick Örebro sin första cykelbarometer. Då sattes den vid Vasatorget upp. I september 2011 kom nummer två. Den är placerad vid Drottninggatans södra ände. På kommunen förs också diskussioner om att sätta upp ytterligare två cykelbarometrar, en på Öster och en på Norr. Vid cykelbarometrarna finns också en luftpump.

Cykelbarometer och pump på Söder kostade sammanlagt 250 000 kronor. Cykelbarometern vid Vasatorget var dyrare. Den kostade 240 000 och sedan tillkom ytterligare en kostnad för pumpen.

Mer läsning

Annons