Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rapport: Örebro en av landets sämsta cykelstäder 

Cykelstaden Örebro har du säkert hört talas om. Men är Örebro en bra cykelstad? Tveksamt. I alla fall om man ska tro Trafikverkets rapport som jämför olika kommuner runt om i landet.

Annons
Vad tycker du om cykelvägarna i Örebro? Kommentera artikeln!

Efterlysning! Känner du till några dåliga cykelvägar i Örebro? Mejla bilder till [email protected]

I den rapporten hamnar Örebro tillsammans med flera andra kommuner sist när det gäller hur kommunerna sköter sina cykelbanor.

I den undersökning som Trafikverket gjort är det bara nio kommuner av de sextio som var med i undersökningen som får bra betyg.

– Det man är sämst på är hur man hanterar grus och i viss mån löv. Och vi ser i olycksstatistiken problem med grus både under vintern men framför allt på våren. Även under sommarperioden finns det grus som anges som orsak när en cyklist kör omkull, säger Johan Lindberg utredare på Trafikverket till Svenska Dagbladet.

Enligt Trafikverket har antalet omkomna cyklister minskat de senaste åren, medan antalet allvarligt skadade har ökat. Cykelolyckor med dödlig utgång sker främst när cykeln krockar med ett motorfordon, medan singelolyckor är vanligast när det gäller allvarligt skadade.

– Hela bakgrunden till att vi tittar på den här frågan är att vi vet att vi har ett väldigt stort skadeproblem när det gäller singelolyckor bland cyklister. Och det är inte skrubbsår på knän det handlar om, utan invalidiserande skador. Det är ett jätteproblem vi har att hantera, säger Johan Lindberg till Svenska Dagbladet.

Undersökningen bygger på en enkät bland de 60 kommuner i Sverige med minst 40 000 innevånare. Utifrån svaren bedömdes hur bra kommunerna är inom områdena vinterväghållning som till exempel halkbekämpning och snöröjning, sopa bort grus och löv, barmarksunderhåll som att åtgärda gropar, gupp och liknande.

I den sammanlagda bedömningen ansågs nio av kommunerna, alltså 15 procent, ha god kvalitet på drift och underhåll av cykelvägarna. Men till den gruppen av kommuner hör alltså inte Örebro.

Efterlysning! Känner du till några dåliga cykelvägar i Örebro? Mejla bilder till [email protected]

Mer läsning

Annons