Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rariteter i massorunder klubban i Hovsta

"Det får bli en auktion”. Så ska Ingemar Gustafsson i Hovsta ha sagt när han fick frågan om vad som skulle hända med alla hans bilar, vapen och andra prylar som han och hustrun Ester samlat på sig genom åren.

Annons
I två dagar har olika förmål auktionerats ut på Kumla gård i Hovsta. På söndagen nås kulmen när de här och många andra rariteter ska säljas.

Och nog blev det auktion alltid. I dagarna tre och med kulmen på söndagen, då bland annat ett 30-tal bilar går under klubban.

– Den där låg i väskan som tjuvarna hade fyllt med grejor, säger Martin Nordfors, ler lite och nickar mot silverpokalen, som just klubbades bort för runt sex tusen kronor på gårdsplanen framför Kumla gård.

Martin Nordfors är svåger till Ingemar och bror till Ester Gustafsson och en av de 13 släktingar som får dela på arvet efter det samlande paret i Hovsta. Tjuvarna försökte i april att stjäla vapen och andra värdeföremål, men blev skrämda. Då såg Martin till att skaffa larm till byggnaderna.

Det kunde behövas, för det var inte bara i bostaden det fanns värdeföremål. I lador och uthus dolde sig en skatt av begagnade och välbevarade bilar, visserligen i behov av upprustning, men dyrgripar för entusiaster.

Det är Martin Nordfors som berättar lite om det samlande paret.

– Min syster Ester var sjuksköterska och Ingemar var från början utbildad elektriker. Båda var samlare, så man kan säga att de passade bra ihop. Min syster var en notorisk penningsamlare sedan barnsben och vi hittade rätt stora summor i skåp och lådor här, säger han.

Ingemar tog så småningom över gården efter sina föräldrar och drev jordbruket. Men han och Ester, som förblev barnlösa, tyckte också om att fara runt på auktioner. Ingemar hade också ett bilintresse och han köpte och sålde bilar och bildelar. Mest köpte, får man förmoda.

– Två händelser knäckte min svåger, säger Martin Nordfors. Det första var när kommunen exproprierade hans gård. Man tvångsköpte marken till lågt pris, sålde den billigt till HSB för att bygga bostäder. Det gjorde honom mycket bitter.

Den andra händelsen, som var tung för Ingemar Gustafsson var när hustrun gick bort för åtta år sedan, efter det var ingenting riktigt roligt längre. Han avled i november förra året.

Fredag-lördag har en stor vapensamling med pistoler, gevär, värjor, bajonetter sålts liksom leksaker, glas, porslin, smycken, möbler och husgeråd. I dag, söndag, ska en stor bilsamling från 1920-talet och framåt gå under klubban. Samlingen består av ett 30-tal bilar som stått orörda sedan 60-talet. I samlingen finns också motorcyklar, traktorer och tusentals reservdelar till olika fordon. Samlare från hela Sverige och även från utlandet väntas till Hovsta.

Ester och Ingemar Gustafsson gifte sig 1963.

Mer läsning

Annons