Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rasmus och Tarafrågade ut Björklund

Förstagångsväljarna Rasmus Franzén och Tara Asadis träffade på lördagen Jan Björklund (FP) på Våghustorget i Örebro. Här är deras frågor till utbildningsministern.

Annons
Förstagångsväljarna Rasmus Franzén och Tara Asadis var nöjda med svaren de fick av Jan Björklund (FP).

Hur ska ni motverka barnfattigdomen?

Rasmus: Enligt en rapport från Rädda barnen levde cirka 229 000 barn i fattigdom 2006. Nu är prognosen att det uppskattningsvis lever cirka 279 000 fattiga barn i Sverige. Vart fjärde barn som lever med en ensamstående förälder lever i fattigdom. Samtidigt som en procent av de rikare fått 25 procent mer.

Björklund: Den har ökat under lång tid, inte bara under fyra år. De flesta är ensamstående mammor med flera barn eller sådana utan jobb. Trots att det är ont om resurser ska vi göra en insats här och höja bostadsbidragen för barnfamiljer i denna grupp. 350 kronor mer för det första barnet och sen även lite mer för de andra barnen. Barn måste ha en tillräckligt god levnadsstandard.

Rasmus: Efter ett tv-inslag i våras öppnade Gerd Bernström för samtal rörande samarbete i Landskrona med Sverigedemokraterna. Är detta ett exempel ni kommer följa i riksdagen efter valet?

Björklund: Det är vad enskilda personer tycker. Vi stöttar inte det. Torkild Strandberg är kommunalråd där. Det är inte aktuellt. Alliansen har gemensamt sagt nej till samarbete.

Rasmus: 1980 röstade vi om kärnkraft och efteråt bestämde sig riksdagen att avveckla kärnkraften till år 2010. Under denna mandatperiod har ni rivit upp beslutet. Skulle ni kunna hoppa över Sveriges befolkning igen och införa euron utan en ny omröstning?

Björklund: Nej. När det gäller euro tycker jag vi ska gå med, men vi måste ha en omröstning. Senast var åtta år sedan. Ska man ändra beslutet måste vi ha en ny omröstning. Det är en intressant diskussion. Folk kan ändra sig. Filosofiskt kan bäst före-datum också gälla folkomröstningar. Gällande kärnkraften så är det många som röstade då som inte lever i dag och många i dag som inte hade rösträtt då. Och i dag känner vi till växthuseffekten, det gjorde vi inte 1980.

Tara: Inom vilken åldersgrupp tror du flest röstar på er?

Björklund: Det kan jag svara på efter valdagen (skratt.) Men vi är som starkast i gruppen med högre utbildning. På universitetsorter är vi starkare och på landsbygden svagare. Vi är starka i akademiska miljöer, bland högskoleutbildade yngre medelålders.

Tara: Varför ska man rösta på er?

Björklund: För att regeringen ska sitta kvar. Arbetslinjen och ekonomin är viktig. Jag tycker att regeringen har hanterat den ekonomiska krisen bättre än många andra länder. Och kvaliteten på skolan avgör om Sverige ska vara framgångsrikt. Och vi måste våga diskutera integrationen.

– Jag tycker jag fick ganska klara svar, säger Tara Asadi efter pratstunden med Jan Björklund.

Rasmus tyckte också att han fick rätt okej svar.

– Men jag hade velat höra något mer som de ska göra för att göra det lättare för ensamstående mammor än att bara höja bidragen. Då motsäger de ju sig själva, då låter de mer som ett bidragsparti.

Mer läsning

Annons