Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt adress på breven till Breven, tack!

Ska man tro telefonkatalogen och eniro.se bor Siv Hedlund och Gunnar Hadders i Kilsmo. Men deras rätta adress är Brevens bruk.

Annons
Siv Hedlund och Gunnar Hadders och de flesta andra brevensborna vill ha rätt postadress till Brevens bruk.

– Omvärlden tycks tro att Brevens bruk inte existerar, säger Siv Hedlund.

När Siv skriver brev anger hon tydligt att hon bor i Brevens bruk.

– Så får jag svar, då har posten strukit över Breven på kuvertet och skrivit dit Kilsmo.

Lika illa är det med adressen i telefonkatalogen.

– Ett år fick jag Eniro att ändra uppgiften till att jag bor i Breven. Då kom det med i telefonkatalogen. Men tror du inte att de också klämde dit: Brevens bruk, Kilsmo, säger Siv.

– Följande år var Brevens bruk väck i katalogen, tillägger hon.

De allra flesta som bor i bruksorten har känt effekterna av namnfrågan. I telefonkatalogen står det att Brevens Bruk AB ligger på Bruksgatan 6 i Kilsmo, när det i själva verket ligger på Bruksgatan 6 - i Brevens bruk.

Tokigt, eller hur?

– Det händer att paketförsändelser till oss hamnar i Kilsmo, och så ringer en chaufför och undrar var vi egentligen finns någonstans, säger Sirpa Ahonen på brukskontoret.

Nu har nytt hopp väckts om att få tillbaka Brevens bruk som postadress.

Örebro kommun ska ansöka hos Post och Telestyrelsen om att ortsnamnet kommer tillbaka. Det är en kommitté i Brevens bruk bestående av företagare, föreningar och privatpersoner, som vill ha frågan utredd.

–  Jag gjorde en enkät i Breven, och den visade att 95 procent på utdelningsadresserna vill ha en ändring, berättar brevensbon Gunnar Hadders.

Gunnar har gått grundligt till väga och kontaktat postens utdelningschef i Hallsberg, lantbrevbäraredistriktet, Posten AB, samlat in namn och till sist gjort en formell ansökan hos Örebro kommun. Kommunen har i sin tur hämtat in yttrande från Institutet för språk och fornminnen, och de stöder ett namnbyte.

Detta är inte första gången som adressfrågan är på tapeten. Redan i början av nittiotalet slog hembygdsföreningen i Breven larm om postadressen.

– Vi har skickat mängder av skrivelser, men det har inte hänt något, berättar Siv Hedlund, som tidigare varit ordförande för föreningen.

Att Brevens bruk inte fått ha sitt namn kvar i postsammanhang tros bero på Postens omorganisation av utdelningsdistrikten på nittiotalet.

Breven är inte den enda orten i kommunen som blivit av med sin rätta postadress. Asker och Hampetorp har samma bekymmer.

– De har Odensbacken som postadress, så nu tar vi med de orterna också i ansökan, säger områdesnämndens ordförande Magnus Lagergren.

Mer läsning

Annons